Det er især unge med ikke-vestlige baggrund, der snyder med SU’en, viser nye tal fra Uddannelses- og Forskningsministeriet. Svindlen kan dreje sig om over 100.000 kroner for en enkelt studerende. Et flertal sammen med Venstre ønsker strengere straffe.

Godt seks gange så meget i SU.

Det kan en studerende hive ind på bankkontoen hver måned, hvis den unge forlader mor og fars kødgryder og bosætter sig uden for hjemmet.

Finten har flere studerende opdaget - og benyttet sig af.

Således er et stigende antal studerende de seneste to år taget i svindel med SU. De unge har altså oprettet en adresse uden for hjemmet, men sover fortsat hos forældrene.

Det fremgår af en opgørelse fra Uddannelses- og Forskningsministeriet i et folketingssvar.

Tallene viser, at det især er studerende med ikke-vestlig baggrund, der er taget i at fuske med bopælsadressen for at inkassere en højere uddannelsesstøtte, som kan gå fra at være 956 kroner for hjemmeboende studerende til 6.090 kroner for udeboende.

Konkret viser tallene, at kun seks personer blev grebet i svindel med SU i 2015, mens tallet var steget til 54 i 2016 og igen steget til 66 personer de første ti måneder af 2017.

Af de 66 studerende var 50 af dem indvandrere og efterkommere med ikke-vestlig baggrund, mens 16 personer var af dansk oprindelse.

Men omfanget af svindel med SU er sandsynligvis langt højere, end opgørelsen giver udtryk for.

Området er nemlig behæftet med betydelige mørketal, lyder det fra Styrelsen for Institutioner og Uddannelsesstøtte.

Tallene er desuden udtryk for, at indsatsens mod SU-snyd først nu er ved at blive genoptaget efter indførelsen af nye regler, og styrelsen forventer derfor, at antallet af unge, der fanges i at snyde med SUen, vil stige markant de næste år.

»Vi har svært ved at sige noget om det egentlige niveau, fordi vi simpelthen ikke ved, hvor mange der snyder. Men vi forventer en øget indsats de kommende år, hvor flere studerende skal dokumentere, at de rent faktisk er udeboende,« siger Peter Nielsen, kontorchef i styrelsen.

Han håber, at indsatsen vil have en præventiv effekt, hvor de studerende undlader at snyde, fordi risikoen for at blive afsløret er markant.

Det er især ikke-vestlige indvandrere og efterkommere, der snyder med SU’en. Hvor oplever I, at der bliver snydt mest?

»Vi kan i hvert fald se, at når kommunale kontrolgrupper indberetter mistanke om snyd til os, er det især i ghettoerne og andre socialt belastede områder, de har været meget aktive,« siger Peter Nielsen.

Han fortæller, at styrelsen i en del tilfælde har optrævlet en kæde af snyd, når de har fundet frem til én person, der svindler.

»Der kan være tale om én person, der bor sammen med ni andre i en etværelses lejlighed. Her undersøger vi, om der er flere SU-modtagere på adressen, der også kan kontrolleres for snyd. Snyd med SU kan vise sig at være konstrueret i netværk eller familier,« siger Peter Nielsen og tilføjer, at det kan have store konsekvenser at snyde.

»Vi kan rette henvendelse til politiet, men vi rejser også tilbagebetalingsbeløb, og det kan være voldsomme summer på over 100.000 kroner, hvis man har svindlet i flere år.«

Grotesk overrepræsentation

Fremtrædende forfattere som Yahya Hassan og Ahmad Mahmoud, der begge er opvokset i områder med en høj koncentration af ikke-vestlige indvandrere, har tidligere fortalt, at snyd med SU er kutyme i ghettoerne.

Derfor er tallene også udtryk for et kulturelt problem, siger Socialdemokratiets Christian Rabjerg Madsen, medlem af Uddannelses- og Forskningsudvalget på Christiansborg.

Han kalder andelen af ikke-vestlige studerende i statistikken for en ”grotesk overrepræsentation” set i forhold til andelen af etniske danskere.

»Tallene vidner om parallelsamfund, hvor danske værdier undermineres. Systematisk snyd med SU undergraver den måde, vi har bygget vores samfund på - som baserer sig på ret og pligt,« siger Christian Rabjerg Madsen.

Socialdemokratiet har netop fremlagt sit udspil til bekæmpelse af parallelsamfund, og her er et af punkterne, som Christian Rabjerg Madsen peger på, at børn automatisk opskrives til at starte i vuggestue.

Det styrker danske værdier, som sikrer, at de studerende ikke vil snyde, selv om de kan slippe afsted med det, siger Christian Rabjerg Madsen, der også peger på mere kontrol og højere bødestraf som løsning.

Også Dansk Folkepartis uddannelsesordfører, Jens Henrik Thulesen Dahl, er interesseret i at indføre højere bødestraf og mere kontrol over for de unge, der snyder med SU.

»Tallene tyder på, at der i nogle bestemte miljøer er grupper, som særligt snyder med SU’en. Der tegner sig et billede af, at der nærmest er en kultur for at gøre det, og derfor er vi nødt til at skærpe kontrollen og sikre, at der er en markant straf, som virker afskrækkende,« siger Jens Henrik Thulesen Dahl.

Det har ikke været muligt at få et interview med uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V), der er på visit i USA, men Venstres uddannelsesordfører, Mads Fuglede, siger, at Venstre gerne vil have både strengere straf for at snyde med SU, ligesom de gerne ser mere kontrol på området.

»Vi er med på begge dele. Det her er elendige tal, og det er blot en anden måde at begå bedrageri på,« siger Mads Fuglede.

Han tilføjer, at tallene kan bruges til at løfte debatten om SU-snyd ind i de kommende diskussioner om tiltag mod parallelsamfund, når regeringen i de kommende måneder fremlægger sit udspil på området.