En stadig større andel af de danske elever i grundskolen går i privatskole. Ifølge Jyllands-Posten er privatskolernes andel af det samlede antal elever nu steget til 15,5 procent.

Søren T. Lodahl, sekretariatschef i Danmarks Privatskoleforening, peger blandt andet på negativ omtale af folkeskolen i medierne og skolereformen med heldagsskole som en del af forklaringen på privatskolernes fremgang.

Men det spiller også ind, at privatskolerne lukker flere elever ind i klasserne, fordi de er presset økonomisk af faldende tilskud.

»Vi kan mærke, at mange af vores skoler i byerne har øget elevtallet med et par elever mere i klasserne for at styrke økonomien, og det er jo også med til at give os flere elever,« siger Søren T. Lodahl til Jyllands-Posten.

Han henviser til, at det offentlige tilskud til privatskoleelever gradvist er blevet reduceret over de seneste fire år.

I København er flugten fra folkeskoler til privatskoler standset, og her går det endda den modsatte vej.

For fem år siden gik over 26 procent af de mindste klasser i privatskoler, mens det nu kun er 24 procent. Det skyldes ifølge Jyllands-Posten blandt andet, at organisationen »Brug Folkeskolen« har haft succes med at opsøge forældre i børnehaver på eksempelvis Nørrebro for at fortælle om den lokale folkeskole.