I løbet af det seneste år har flere danskere end tidligere set pådraget sig den farlige legionærsygdom, der i værste fald kan være livstruende.

Sidste år blev der registreret 157 tilfælde af smittede med legionærsygdomme, hvilket er en stigning på 24 procent siden 2013. Det fremgår af nye tal fra Statens Serum Institut.

Sygdommen, der i begyndelsen viser sig ved almene influenzasymptomer, kan have fatale konsekvenser for den smittede. Efter de milde, indledede stadier udvikler sygdommen sig hurtigt til lungebetændelse og svækker både centralnervesystemet og organerne. Over 15 procent dør af sygdommen.

»Stigningen er ret bemærkelsesværdig. Sidste år havde vi det største antal tilfælde af legionærsygdommen, vi nogensinde har registreret i Danmark,« siger fagchef og seniorforsker ved Statens Seruminstitut, Søren Uldum, til DR.

Han fortæller, at man nu vil undersøge nærmere, hvorfor der er sket så drastisk en stigning i antallet af smittede, og samtidig kigge nærmere på, hvorfor at 35 af tilfældene sidste år blev registreret i Region Syddanmark.

Læs også: Kan du genkende disse symptomer på 'mande-influenza'?

Sygdommen kommer af legionella-bakterien, der lever i ferskvand, og smitter typisk gennem drikkevand eller badevand.

Den spreder sig bedst, når vandet, den lever i, opnår en temperatur på mellem 25- og 45 grader. Derfor vil man nu kigge nærmere på, om der kan være en sammenhæng mellem det danske sommervejr og sygdomstilfældene, fortæller Søren Uldum til DR.

Han understreger dog, at der ikke er grund til bekymring, da det stadig er en »sjælden sygdom.«