Unge bliver afvist på sundhedsuddannelserne på grund af mangel på praktikpladser.

Danske unge strømmer til sundhedsuddannelserne, men stadig flere bliver afvist, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

De unge kan nemlig ikke gøre deres uddannelser færdige, fordi der er for få praktikpladser på for eksempel plejehjem og børnehaver i kommunerne og regionerne.

Alene i år har social- og sundhedsskolerne afvist flere end 10.000 ansøgninger, hvilket er mere end 2.000 flere end sidste år.

Direktøren for Social- og Sundhedsskolen i Randers, Vibeke Nielsen, mener, at kommuner og regioner bør tage et større ansvar for at uddanne fremtidens plejepersonale.

- Disse unge gør, som politikerne siger. De søger ind på en uddannelse, men de kan ikke få lov til at komme i gang, siger direktøren til Jyllands-Posten og fortsætter:

- Jeg synes, at samfundet er forpligtet til at hjælpe disse unge med at få en uddannelse.

Omfanget af praktikpladser på social- og sundhedsuddannelserne bliver fastsat i en aftale mellem staten, regionerne og kommunerne, men siden aftalen blev indgået i 2008, er antallet af ansøgere til SOSU-uddannelserne steget kraftigt. I år har skolerne fået 25.000 ansøgninger.

Regionerne og kommunerne er ikke indstillet på at oprette flere praktikpladser og henviser til, at der ikke mangler plejepersonale for tiden.

- Vi har levet op til vores del af aftalen, og vi vil gøre de unge en bjørnetjeneste, hvis vi uddanner dem til et arbejdsmarked, hvor de ikke kan få job lige nu, siger Jacob Bundsgaard (S), som er formand for arbejdsmarkedsudvalget i Kommunernes Landsforening (KL), til Jyllands-Posten.