Næsten 340.000 danskere blev i 2009 vaccineret mod den frygtede svineinfluenza og siden har flere fået alvorlige sygdomme. Der kan dog ikke endegyldigt på vises en sammenhæng, og derfor er der behov for mere forskning, som kan kortlægge eventuelle sammenhænge mellem den omstridte influenza-vaccine og alvorlige sygdomme, mener eksperter.

En af landets fremmeste eksperter i epidemier, professor, dr.med. Peter Skinhøj, der i 2009, da frygten for svineinfluenzaen rasede, var kritisk over for den omdiskuterede Pandemrix-vaccine, siger i dag, at man ’grundigt og nøje’ må undersøge de tilfælde, hvor vaccinerede danskere mener, at der er en sammenhæng mellem vaccinen og de alvorlige neurologiske sygdomme, de efterfølgende har fået.

- Det er alvorlige tilfælde, og derfor skal der meget gerne foretages nøje analyser af vaccinerede versus os andre, siger Peter Skinhøj, der indtil for nylig var leder af epidemi-klinikken på Rigshospitaltet i København.

Den norske ph.d. og forsker i ME (kronisk træthedssyndrom, red.), Eva Stormorken, der er tilknyttet Universitetet i Oslo, er enig:

- Der er meget forskning i dag, som viser, at immunsystemet hos ME-patienter ikke fungerer normalt, men forskerne har ikke klarlagt alt endnu. Derfor må der forskes mere i det, siger hun om en af de sygdomme, som måske skyldes vaccinen.

BT satte 11. november fokus på vaccinen, som ca. 339.000 danskere fik i 2009, da frygten for en global svineinfluenza-epidemi rasede, og som flere vaccinerede i dag mistænker for at være årsag til, at de har udviklet forskellige neurologiske sygdomme.

Det er dog ikke i alle tilfælde dokumenteret, at der en sammenhæng. Men en liste over indberettede bivirkninger til Sundhedsstyrelsen viser, at 76 personer mener at have udviklet alvorlige neurologiske sygdomme, efter de blev vaccineret med Pandemrix. Der er f.eks. neurologiske sygdomme som sklerose, narkolepsi, epilepsi og Guillan-Barré-syndrom, der står på listen, som BT har fået aktindsigt i.

- Det er et tal, som man skal tage alvorligt. Det er kendt, at almindelige influenza-vaccinationer har den lille overhyppighed af Gullian-Barré-syndrom, siger Peter Skinhøj. Om Pandemrix-vaccinen har været værre, eller om der er tale om krusninger på havet, det må man analysere, mener han:

- Det skal holdes op mod, hvor mange doser der blev givet i den periode, og hvor mange af de sygdomstilfælde vi så i Danmark blandt dem, som ikke fik vaccinen.

Peter Skinhøj mener, efter at være blevet forelagt BTs oplysninger, at ’der godt kan være en sammenhæng’ mellem vaccinen og de alvorlige neurologiske bivirkninger.

- Det kan godt være, at der er en sammenhæng i nogle tilfælde. Og hvis det her har betydet, at nogle er blevet alvorligt syge, så er det selvfølgelig ikke godt, siger han.

Han kan ikke kommentere konkrete sager, men i en speciallægeerklæring, som professor, overlæge, dr.med. på epidemiklinikken, Jan Gerstoft, har udformet, vedrørende den tidligere ledende lægesekretær Marianne Vork, der stod frem i BT 11. november, fremgår det, at ’der er en del tilfælde af sklerose blandt de vaccinerede med Pandemrix’, samt at der ikke er andre forhold, som kan forklare den 58-årige kvindes sygdom.

Den norske professor ved Institut for Sundhed og Samfund i Oslo, Per Magnus, er lige nu i gang med et studie om sammenhænge mellem vaccinen og sklerose. Studiet forventes at ligge klar om nogle måneder, oplyser han til BT. Pandemrix-vaccinen anvendes ikke længere. Og de seneste influenza-vacciner har været uproblematiske, forklarer Peter Skinhøj, der ’stadig opfordrer folk til at lade sig vaccinere.’