20 procent flere anmeldelser end sidste år viser tal fra Rigspolitiet, der opfordrer flere til at anmelde forhold, hvis de er usikre

Der er sket en eksplosion i anmeldelser af voldtægtssager.

I første kvartal af 2016 modtog politiet 173 anmeldelser om voldtægt mod 144 i første kvartal af 2015, viser tal fra Rigspolitiet. Og det er over dobbelt så mange sager som for tre år siden, hvor der blot skete 63 anmeldelser i årets første tre måneder.

Debatten om straffen for voldtægt er brandvarm. Mandag faldt der dom i en af årets mest omtalte voldtægtssager. Tre unge mænd blev idømt 6-8 måneders ubetinget fængsel for at have voldtaget en 17-årig kvinde, der ikke var i stand til at sige fra, fordi hun var påvirket af alkohol og et for højt insulinniveau.

Sagen har fået meget medieomtale, fordi de tre mænd i første omgang blev frikendt i byretten.

Stort mørketal

Antallet af voldtægtsanmeldelser alene giver ikke noget retvisende billede af, hvor mange kvinder der bliver voldtaget hvert år. Ifølge Sarah Pardin, der er kommunikationsmedarbejder i Center for Voldtægtsofre, undlader mange kvinder endda at anmelde voldtægter.

»Mange undlader at anmelde voldtægten, fordi de ikke mener at kunne bevise, at de blev voldtaget,« siger hun.

Også Det Kriminalpræventive Råd oplyser, at der et stort mørketal, når det kommer til voldtægter.

En offerundersøgelse – foretaget ved hjælp af telefoninterview – viser, at op mod 4.200 kvinder hvert år udsættes for tvangssamleje eller forsøg herpå. Tallet er dog forbundet med stor statistisk usikkerhed, fordi det er udregnet på baggrund af meget få respondenter.

Politiet forstærker indsatsen

Chef i Rigspolitiet Michael Kjeld­gaard siger i en skriftlig kommentar til BT, at stigningen i anmeldelser skyldes en ny indsats.

»Det sidste halve år har vi indført en ny registreringspraksis i politikredsene, og derudover har vi i de senere år været gode til at gå i medierne og sige, at man for guds skyld skal melde det, hvis man mener, at man har været udsat for et overgreb. Hvis man er i tvivl, bør man anmelde det og lade politiet vurdere, om det, man har været udsat for, er ulovligt,« siger vicepolitiinspektør Michael Kjeldgaard fra Rigspolitiet.

Politiet har for nylig iværksat nye nationale retningslinjer for, hvordan betjente afhører voldtægtsofre, så de ikke føler sig mistænkeliggjort af spørgsmålene. Derudover lanceres en kampagne til efteråret, der skal få flere til at anmelde voldtægter.

Hos Center for Voldtægtsofre har man den holdning, at det er op til kvinderne selv at afgøre, om de vil melde et overgreb til politiet, men under alle omstændigheder råder de til, at man taler ud om oplevelsen.

»Man bør søge hjælp hos familie og venner eller ringe til Center for Voldtægtsofre. Uanset hvor længe der er gået siden voldtægten, tilbyder vi, at man kan få psykologhjælp,« siger Sarah Pardin.

Hvis man er usikker på, om man vil melde voldtægten, tilbyder centeret, at man kan få foretaget en retsmedicinsk undersøgelse, der bliver gemt i tre måneder.

Astrid Larsen, 24 år, kommunikationsstuderende, Nørrebro

»Jeg er lige flyttet fra Østerbro til Vesterbro, og det er godt nok mere noiaeren. Da jeg flyttede, sagde min kæreste, at nu skulle jeg til at gå med peberspray, men det bliver forhåbentlig ikke nødvendigt.«

Clara Ansbjørn, 24 år, studerende, Nørrebro

»Jeg kigger mig nogle gange over skulderen, når jeg går hjem om natten i Aarhus. Hvis der er et par gutter, der kommer gående bag mig, kan jeg godt blive lidt nervøs. Især hvis jeg går gennem et område, hvor jeg ved, der er sket voldtægter.«

Maria Spangsborg, 28 år, salgsassistent, Vesterbro

»Jeg har det sorte bælte i karate, og jeg er opvokset på Nørrebro, så jeg er ikke så nervøs. Til gengæld kan jeg godt blive sådan lidt moragtig overfor mine veninder og bede dem om at sende en sms, når de er kommet hjem.«

Annesofie Sørensen, Aalborg, 23 år, sygeplejerskestuderende

»Det fylder ikke så meget i mine tanker. Vi er som regel flere, der følges hjem, eller også er jeg på cykel. Hvis jeg er til en fest, kan jeg godt tænke over ikke at spille unødigt op til en fyr. Hvis jeg ikke vil tage med ham hjem, lader jeg være med at sidde på ham hele aftenen.«