Den 23-årige lystfisker Theis Dahm håbede at få gedder og aborrer på krogen, men han kom i stedet til at kæmpe med en monster-malle

23-årige Theis Dahm nappede kun en hurtig skive morgenbrød den morgen. Han havde pakket fiskeudstyret og glædede sig til et par stille meditative timer ved den lokale mose efter de sidste afsluttende eksaminer.

- Jeg trængte bare til at slappe lidt af, og tog derfor for en gangs skyld alene afsted på fisketur. Jeg håbede på at fange gedder eller aborrer, fortæller Theis Dahm til bt.dk.

Men fisketuren blev alt andet end afslappende.

Læs også: Gigantiske havslanger boltrede sig ved Danmark

Pludselig rykkede det i snøren på lige præcis den måde, der kan få enhver lystfiskers adrenalin i kog: der var en stor fisk på krogen.

- Jeg var ikke i tvivl. Snøren fik et udløb på helt op til 80 - 100 m, da 'gedden' satte kursen mod midten af søen.

- Den kæmpede i hærdigt, og på et tidspunkt kommer den op og vender i overfladen. Da blev jeg noget chokeret og gik nærmest i panik, fortæller Theis Dahm.

Der var nemlig absolut ikke tale om en gedde, men snarere om noget, der lignede et kæmpe søuhyre - eller en monsterstor malle.

- Jeg fik på en eller anden måde ringet til min far og sat ham ind i situationen. Så mens jeg kæmpede med fisken, fik min far alarmeret min morbror og de ringede også til dyrepasserne i AQUA Akvarium og Dyrepark i Silkeborg.

Theis Dahm kæmpede med uhyret i et kvarters tid, inden morbroren nåede frem til søbredden. Han kunne mærke, at monster-mallen blev mere og mere træt, og tilsidst kunne han hive den 1,4 meter lange og 16 kg tunge europæiske malle ind og bugsere den op i den murerspand, morbroren havde taget med.

- Den var meget træt og doven til sidst, så det var forholdsvis nemt at få den op i murerspanden. I den bar vi den 500 m hen til bilen, og kørte så de 20 km til akvariet i Silkeborg med den.

- Jeg ringede til dyrepasseren fra bilen, og fik at vide, at maller er meget hårdføre. Dyrepasseren forklarede, at den ville kunne overleve i en våd sok, fortæller Theis Dahm.

Den europæiske malle har tidligere været en del af den oprindelige danske natur og kendes bl.a. fra arkæologiske udgravninger flere steder i landet.

Den sidste naturlige malle formodes at været fanget i Sorø sø i 1799 og vejede 18 kg, fortæller chefdyrepasser Morten Vissing i AQUA akvarium og dyrepark i Silkeborg.

- Mallen var en del af den naturlige fiskebestand i Danmark for 2000 år siden, men i takt med klimaforandringerne uddøde den, fortæller Morten Vissing.

- De maller, der er fanget i Danmark de sidste 50 år, er have-maller, som private har udsat i søer og moser på et tidspunkt.

- Men det er et pragteksemplar, der her er fanget. Det er ikke så sært, at Theis Dahm lød rystet, da han ringede til os.

Dyrepasserne håber på, at de kan få lov at komme ud at undersøge, om der skulle være afkom derude.

- Hvis mallen er begyndt at yngle igen i Danmark, vil det være fantastisk. De er meget hårdføre, og støvsuger alt, hvad de kommer i nærheden af.

Det pudsige er, at både Theis Dahm og lodsejeren har undret sig over, at der aldrig har været ænder eller ællinger i mosen. Men måske har ænderne vidst, at de skulle holde sig langt væk fra sø-uhyret.

Den europæiske malle er en af verdens største ferskvandsfisk og skulle kunne opnå en størrelse på ca. 5 meter og 300 kg. Den største malle, der kendes fra Danmark, blev fanget i Sorø sø i 1797 og vejede 39 kg.

Dyrepasser Morten Vissing mener, at man kan sammenligne akvariernes sugemaller med med den europæisk malle, på samme måde som man kan sammenligne en laks med en gubbi.

- De er beslægtede, men sugemallens mund vender nedad, så den kan suge alger op, mens den europæiske malle har et kæmpe gab, siger Morten Vissing.

Akvariet i Silkeborg har i dag tirsdag flyttet den monsterstore malle fra en havedam og over i et akvarium, så publikum kan få fuldt gys for pengene. Her vil mallen blive henover sommeren.