Problemer på jobbet eller hjemmefronten forstyrrer søvnen hos fire ud af ti voksne danskere, viser ny undersøgelse. Manglende søvn kan betyde sygdom og tidlig død, advarer forskere.

Klokken er langt over sengetid, men roen har ikke indfundet sig, og der er langt til drømmeland.

Den situation kan mange danskere nikke genkendende til.

Nu viser en undersøgelse sort på hvidt, at fire ud af ti voksne danskere ikke får den søvn, de har behov for.

Det er forskere fra Statens Institut for Folkesundhed, der har undersøgt problemet og forsøgt at pejle sig ind på årsagerne.

»Vi hører ofte i medierne, at vi sover mindre og mindre. Men denne her undersøgelse pejler sig for første gang ind på, hvad årsagerne er,« siger videnskabelig assistent Heidi Amalie Rosendahl Jensen fra Statens Institut for Folkesundhed.

Undersøgelsen viser, at det blandt de unge og midaldrende oftest er udfordringer på arbejdet og i familielivet, der spolerer nattesøvnen.

»Blandt de 16-44-årige er det især familiemæssige, personlige og arbejdsrelaterede problemer, der er årsag til søvnforstyrrelserne,« siger Heidi Amalie Rosendahl Jensen.

Det er især mændene, der tager tanker om arbejdet med i seng, mens kvinderne lader sig forstyrre af familiemæssige og personlige problemer. 45 procent af kvinderne peger på børn som årsag til søvnforstyrrelsen, mens kun tre ud af ti mænd lader sig forstyrre af urolige børn.

Blandt de helt unge kvinder mellem 16 og 24 år er det i høj grad arbejdsrelaterede problemer, der rumsterer i øverste etage, når sengelampen er slukket.

»Om det er et forventningspres, eller om der er andre årsager, kan vi ikke sige noget om, men det tyder på, at de unge kvinder i højere grad lader sig påvirke end mænd i den tilsvarende aldersgruppe,« siger hun.

Når vi bliver lidt ældre, er det andre problemer, som holder os vågne om natten.

»Når man bliver 65 år og derover, er det ikke længere arbejde og børn, der holder en vågen om natten. Så er det oftest toiletbesøg og sygdom, der giver problemer,« siger Heidi Amalie Rosendahl Jensen.

Hun peger samtidig på, at den manglende søvn kan give anledning til sygdom.

»På kort sigt er det ikke et problem, hvis det er en enkelt nat eller to, man ikke får sovet tilstrækkeligt. Men på længere sigt øger det risikoen for, at man bliver alvorligt syg af for eksempel hjertekarsygdomme, diabetes eller kræft og dør tidligere,« siger Heidi Amalie Rosendahl Jensen.

Tommelfingerreglen er, at man skal have mellem seks og ni timers søvn per nat. Behovet for søvn aftager dog, jo ældre man bliver.