Det kan være skadeligt for børn i alderen 3-5 år at udskifte leg i den virkelige verden med leg på en iPad. Det siger psykolog Camilla Carlsen Bechsgaard, der advarer mod, at forældre lader deres børn blive passet af en iPad og andre tablets.

- Hvis børnene kun sidder og flytter en pegefinger på en skærm, så risikerer man på længere sigt, at de får sværere ved at modtage indlæring, siger Camilla Bechsgaard til BT.

Camilla Carlsen Bechsgaard er psykolog og tidligere skolepsykolog for mindre børn, og det er efter at have læst bogen 'The Big Disconnect', at hun kommer med advarslen om overdreven brug af iPads i en tidlig alder.

Børn kan i dag lege med rigtig mange forskellige spil på iPads, hvor de kan lægge perleplader og lege med påklædningsdukker. Men legen foran en skærm sætter slet ikke samme skub i hjernens udvikling, som kontakten med fysiske genstande og mennesker, mener hun.

- I alderen 3-5 år dannes grundlaget for mange af de ting, som børnene skal tilegne sig senere i livet.

Og ved den megen leg på iPads, så er der en lang række kompetencer, som børnene ikke får udviklet.

- Den kreative tankegang, problemløsnings-evnen og finmotorikken er nogle de væsentlige udviklingspunkter, som børn skal nå igennem. Men hvis de sidder 2-3 timer foran skærmen hver dag, så kommer der til at mangle nogen af de her punkter.

Børnenes sociale evner risikerer også at lide et knæk, fordi de ikke har samme kontakt med omverdenen over en iPad, som de ellers ville have. Og det vil alt sammen risikere at skaden børnenes mulighed for indlæring senere i livet.

Selvom Camilla Bechsgaard kommer med advarslen, vil hun gerne understrege, at hun ikke er i mod teknologi. Og at IPads ikke nødvendigvis kun skader børn i 3-5 års alderen.

- Der behøver ikke ske nogen skade for et barn, som sidder en halv time foran iPaden, og så bagefter løber ud og leger og bliver stimuleret og udvikler sin kreativitet, siger Camilla Bechsgaard.

Camilla Bechsgaard fremhæver på hjemmesiden psykologviden.dk fire grunde til, hvorfor du som forældre ikke skal lade dit barn lege for meget med Ipaden.

  • Verden bliver 2-dimensionel og flad, i stedet for 3-dimensionel.
  • Barnet får ikke rørt ved forskellige materialer, og oplevet den frustrerende jagt efter en perle eller et stykke dukketøj i en bestemt farve, hvor fingrene ikke vil, som det vil.
  • Legen er bestemt på forhånd: Barnets egen fantasi er helt overflødig
  • Der er ikke brug for at hente hjælp hos/diskutere med mor eller søskende, når noget skal findes, laves eller sættes sammen. Det hele ligger klar på skærmen, hvilket giver mindre kontakt med omverdenen.