Skal du til at vælge gymnasium, eller vil du bare drille dine venner fra naboskolen, så se med her.

Hvert år har du måske set lister florere på nettet med de ca. 200 danske gymnasiers gennemsnit. Og du har måske følt, at det var fristende så at vælge den bedste skole med det højeste snit, så du kan ride på deres bølge af succes og score 12-taller på stribe.

Men hvad hvis det pågældende gymnasium slet ikke er særlig godt trods det høje snit? Hvad hvis ét gymnasium er fyldt med i forvejen dygtige elever, som hiver gennemsnittet op? Så er en svag elev næppe i stand til at få de samme gode karakterer, blot fordi vedkommende går på en skole med et generelt højt snit.

Det tager Dansk Erhverv højde for i en ny analyse. Den tager ikke udgangspunkt i, hvor højt et snit eleverne har, men kigger derimod på, hvor godt gymnasiet er til at hæve elevernes faglige niveau.

Herunder kan du selv gå på opdagelse i listen, der både inkluderer handelsgymnasiet (HHX), det almene gymnasium (STX) og teknisk gymnasium (HTX).

’Løfteevnen’ dækker over, hvor meget skolen løfter eleverne på karakterskalaen, når man tager højde for elevernes forskellige baggrunde, herunder folkeskolekarakterer, forældrenes uddannelsesniveau og arbejdsmarkedsstatus.

Ifølge analysen er Det Kristne Gymnasium i Ringkøbing det almene gymnasium, der løfter elevernes niveau mest. For handelsgymnasier er det Struer Statsgymnasium, mens Svendborg Erhvervsskole løfter mest blandt tekniske gymnasier.