Eksperter er bekymrede over, at flere medarbejdere i private virksomheder tager på arbejde, selv om de burde blive hjemme i sengen og pleje deres sygdom.

Hver tredje private virksomhed oplever, at sygefraværet er faldet, siden finanskrisen ramte Danmark i 2008. Det skriver Morgenavisen Jyllands-Posten. Ifølge en rundspørge, avisen har foretaget, svarer kun fem procent af lederne blandt de 120 største private virksomheder i Danmark, at fraværet er steget siden 2008.

Danmarks Statistik skriver ifølge avisen i et nyhedsbrev fra december, at ansatte i den private sektor gennemsnitligt havde 0,3 færre sygedage i 2011 end i året før.

Ifølge Lars Andersen, der er arbejdsmiljøchef i organisationen Lederne, er faldet i sygefraværet sket over en 10-årig periode, men har taget ekstra fart under krisen.

- I disse tider med fokus på omkostninger gør virksomheder meget for at sætte sygefraværet ned. Når man ikke har råd til nye ansatte, ser man på, hvad man kan få ud af de nuværende, siger han til avisen og påpeger blandt andet, at flere ledere tager kontakt til sygemeldte efter en uge.

Tendensen med syge, der går på arbejde, bekymrer arbejdsmarkedspolitisk chef i Danmarks Jurist- og Økonomforbund (DJØF), Lisbeth Kjersgaard.

- Det er vigtigt, at både ledelse og medarbejdere under krisen gør en ekstra indsats for at skabe trivsel på arbejdspladsen. Et godt arbejdsmiljø reducerer både sygefravær og sygenærvær og bidrager til vækst og innovation, siger hun til Morgenavisen Jyllands-Posten.

BNB