Henry Hyrpel blev 84 år, før dårligt samarbejde mellem plejehjemmet, Henrys egen læge og hospitalet blev fatalt. I oktober 2010 blev han indlagt på Hvidovre Hospital fra et plejehjem i Tårnby med et liggesår over bl.a. hele bagdelen, som var stærkt betændt. Han døde få uger senere.

Liggesåret var opstået på plejehjemmet, hvor personalet i flere uger kæmpede mod sårene. Men ifølge eksperter var plejen ikke god nok, og da plejehjemmet bad læger om hjælp, fik de den ikke i tide. Sagen viser, at de forskellige dele af sundhedsvæsnet ikke kommunikerer hurtigt nok:

- Denne sag er en øjenåbner for os. Vi arbejder på at sikre kontakt mellem de tre plejehjem, praktiserende læger og hospitaler og en formel kontakt og ansvarsfordeling. Det går bedre, men denne historie peger på noget, som vi ikke er opmærksomme nok på, nemlig at selv om de tre parter kommunikerer sammen, så halter hastigheden i det, siger Karsten Skawbo-Jensen (K) fra Region Hovedstadens Sundhedskoordinationsudvalg.

Plejehjemmet bad både en praktiserende læge og flere hospitaler om hjælp. Men både Bispebjerg og Hvidovre Hospital afviste at tage Henry akut ind. Henry måtte derfor vente i godt to uger, med store smerter.

Sagen er ifølge Danske Patienter ikke enestående og viser, at landets plejehjem ikke har tilstrækkelige ressourcer og faglige kompetencer til at pleje de mest svage patienter. Beboerne er ældre og mere svækkede end tidligere, når de flytter ind, og hospitalerne udskriver de ældre patienter hurtigere efter indlæggelse.

- Alle parter er presset på kapacitet, og de taler ikke samme sprog. Derfor går der for lang tid, før han kommer på hospitalet. Det er en Bermudatrekant, han forsvinder i, siger formand for Danske Patienter, Lars Engberg.

Uværdigt

Lægelig direktør på Hvidovre Hospital, Torben Mogensen, betegner Henry Hyrpels død som pinefuld og ikke værdig:

- Problemet er opstået i den kommunale sektor og burde være løst i hospitalssektoren. Beboeren skulle være kommet hurtigere på hospitalet, men kommunikationsproblemer og spørgsmål om, hvordan man skal prioritere mellem de sektorer gør, at han ikke kommer ind hurtigt nok. Det er et klokkeklart problem, siger Torben Mogensen, som beklager, at hospitalet ikke handlede hurtigere.