Efter at arabiske og nordafrikanske mænd forulempede og sexkrænkede op til 100 kvinder i Köln nytårsaften, er der i Danmark opstået heftig debat om kvindesynet i muslimske miljøer. Nu mener flere, at de danske feminister har svigtet.

»Der har været et misforstået hensyn i forhold til at kritisere arabiske mænds kvindesyn,« siger den tidligere DR2-vært Helen Hajjaj til BT.

Men spørger man feministen Ulla Tornemand, er der ikke et specifikt problem med muslimske mænd.

»Tag hudfarven ud af ligningen, hør på de oplevelser, som kvinder i mange år har fortalt om af lignende karakter, og det fremstår tydeligt, at dette ’fænomen’ hverken er nyt eller knyttet til en bestemt etnicitet eller kultur,« skrev hun i et opslag på Facebook i går.

Andre advarer dog imod det synspunkt. Således skrev cand.mag. Camilla Paaske Hjort Kiil på berlingske.dk følgende:

»At den chikane af kvinder i det offentlige rum, der i årtier har plaget mellemøstlige og nordafrikanske lande nu er kommet til Europa, kan kun overraske de blinde og døve. De unge mænd, der er vandret herop på de europæiske motorveje, har ikke efterladt deres syn på kvinder og seksualitet i hjemlandet.«

Senere påpegede hun, at danske feminister helt undlader at beskæftige sig med den her udfordring.

Den danske journalist Helen Hajjaj mener også, at der er et særskilt problem. Hun oplevede seksuel chikane fra arabiske mænd, da hun som tidligere vært på DR2 Udland i 2011 opholdt sig på Tahrir-Pladsen i den egyptiske hovedstad Kairo i kølvandet på det arabiske forår. Her oplevede hun, hvordan mænd umotiveret chikanerede hende ved at berøre hende.

Omringet

»Det, der er sket i Köln, er meget værre end det, jeg oplevede. Og jeg tror, at alle kvinder, der er blevet uønsket berørt, kan sætte sig ind i, hvad det er for en angst, man føler, når der står så stor en gruppe omkring en. Det må have været så forfærdeligt. Jeg var et sted, hvor jeg vidste, at der var en risiko. Det har de, der holdt nytår i Köln, ikke haft nogen mulighed for at vide,« siger hun og fortsætter:

»Og spørger du mig direkte, om jeg kunne forestille mig, at det var tyske, danske eller svenske mænd, der gjorde det samme, så er svaret nej. På ingen måde. Så ja, vi har et problem med nogle muslimske mænds kvindesyn.«

I Dansk Kvindesamfunden er holdningen klar: Der er ikke et særskilt problem med muslimske mænd.

»Vi har generelt et problem med vores kvindesyn i Danmark. Vi løser intet ved at forsøge at sætte et prædikat på en bestemt gruppe mænd, for så at vende det blinde øje til alt det andet, der foregår omkring os,« skriver Lisa Holmfjord, der er forkvinde i Dansk Kvindesamfund, i en mail til BT.