Er det upassende at kaste sig ud i arabisk dans til høj mellemøstlig musik, når man fejrer juleaften i Danmark?

Ja, mener flere fattige danskere, som føler at deres juleaften nærmest blev ødelagt af en gruppe muslimske kvinder, der dansede til høj arabisk musik ved et julearrangement for familier med lav indkomst i feriebadelandet Lalandia.

Et kontroversielt tv-indslag, produceret af TV Lolland, viser en lille gruppe invandrer-kvinder, der klokken 20:50 danser en dans, der minder om mavedans til musik, der minder meget lidt om Søren Banjomus. Se indslaget her på siden.

LÆS OGSÅ: 

Den alternative juleunderholdning blev for meget for nogle af de etnisk danske gæster, som følte at deres juleaften blev ødelagt.

- Pludselig var der helt tomt. Jeg tror ikke folk havde lyst til at høre tyrkisk popmusik. Der var flere, der sad med tårer i øjnene. Det virkede forkert juleaften. Så skulle de hellere have kaldt det et internationalt arrangement, siger pensionisten Torben Tscherning, der deltog i arrangementet sammen med sin søn.

Det er ham, der har lavet indslaget til TV Lolland, hvor flere anonyme enlige mødre kritiserer arrangørerne for at tage for meget hensyn til etniske minoriteter. Mødrene og deres børn havde fået en juleferie med tilhørende juleaften betalt af Dansk Folkehjælp, der blandt andet får uafhentede feriepenge fra Arbejdsmarkedets Feriefond. Omkring 100 familier på kontanthjælp blev fra 22. til 25. december installeret i hytter med alt betalt i Lalandia.

LÆS OGSÅ:

Generalsekretær i Dansk Folkeferie, Klaus Nørlem, tager dyb afstand fra TV Lollands indslag.

- Det klip er på mange måder udtryk for intolerence, og det er jeg selvfølgelig utrolig ked af. Vores tilbud om ferieophold gælder alle uden skelen til hudfarve. Der er så nogen, der mener, at den dans ikke hører sig til, og det er jeg fuldstændig uforstående over for, siger han. Ifølge Klaus Nørlem, som ikke selv var til stede ved arrangementet, foregik mavedansen i fuld forståelse med de øvrige gæster.

Dansk Folkepartis udlændingeordfører, Martin Henriksen mener, at Dansk Folkehjælp har et stort problem.

- Det er en kæmpe svinestreg over for fattige danskere, der glæder sig til at holde en dansk jul, og overfor dem der har støttet arrangementet, siger Martin Henriksen, der nu vil bede Socialministeren se på støtten til Dansk Folkehjælp.

Selve julearrangementet blev afholdt af Lalandia, og der deltog også mange af Lalandias øvrige gæster. Centerdirektør i Lalandia, Karsten Juhl, fortæller, at det var en muslimsk gæst fra Dansk Folkehjælp, der bad om at få CD’en afspillet, men at den blev taget af efter tre numre, fordi musikken virkede stødende.

- Det hørte ikke til i et julearrangement. Vi har mange gæster, der kommer hvert år og fejrer jul i Lalandia som en tradition, og dem må vi tage hensyn til, siger Karsten Juhl.

Se videoen øverst i denne artikel.

DELTAG I DEBATTEN UNDER ARTIKLEN