Prinseparrets flytning fra Sønderjylland til København vækker ærgrelse i Tønder. Historiker peger på, at flytningen kan skade Kongehusets popularitet.

Kongehuset skal sørge for at være en kongefamilie for hele landet og ikke kun for København. Det er nemlig det signal, Kongehuset risikerer at sende, når prins Joachim og prinsesse Marie nu flytter fra Schackenborg Slot til København. Sådan lyder vurderingen fra historiker og kongehusekspert Lars Hovbakke Sørensen.

»Flytningen er først og fremmest kontroversiel, fordi det betyder, at Kongehuset ikke vil være så meget til stede i provinsen, som der ellers har været tradition for op igennem 1900-tallet,« siger han.

Med flytningen bryder prinseparret således med en mangeårig tradition om, at blandt andre prinser og prinsesser er blevet udstationeret på slotte i provinsen for at repræsentere tronen. Og dermed risikerer flytningen at påvirke Kongehusets popularitet negativt, påpeger Lars Hovbakke Sørensen.

»Det vil kræve, at man i de kommende år laver en modvægt fra Kongehusets side med hensyn til at få flyttet nogle flere aktiviteter til Jylland eller provinsen,« siger historikeren.

Han hæfter sig ved, at det er anden gang på kun 14 år, at sønderjyderne mister en kongelig tilknytning, fordi Dronning Ingrid frem til sin død i 2000 boede på Gråsten Slot i Sønderjylland i sommermånederne. Af den grund skal Kongehuset fokusere på at flytte flere aktiviteter til de andre landsdele, pointerer Lars Hovbakke Sørensen:

»Det er jo enormt vigtigt for Kongehusets popularitet generelt, at de er kongehus for hele landet - og ikke kun for København,« siger han.

I Tønder er borgmester Laurids Rudebeck (V) ærgerlig over den kongelige flytning.

»Vi er selvfølgelig altid kede af at miste borgere, og vi er i dén grad kede af at miste prinsessen og prinsen som borgere i Tønder Kommune. Men med de særlige opgaver og forpligtelser, de har, har jeg selvfølgelig forståelse for deres beslutning og respekterer den,« siger han.

Borgmesteren kan ikke vurdere, hvor stor indflydelse flytningen vil få, men han understreger, at »det har rigtig stor betydning for et område at have en prins og prinsesse boende«.

Selv om slottet nu mister sit prinsepar, frygter Tønders borgmester dog ikke, at det vil gå ud over turismen i området.

»Schackenborg Slot har sin historie, og det vil det fortsat have - og derved vil der også være turisme i fremtiden,« siger Laurids Rudebeck.

Anderledes nedslået er Bodil Glistrup Thomsen, der er turistchef for Rømø-Tønder Turistforening:

»Vi har sendt rigtig mange ud til Møgeltønder på éndagsture og har brugt det som et led i vores markedsføring, at vi har de kongelige på slottet. Det bliver selvfølgelig lidt sværere at markedsføre nu, men vi er nødt til at prøve at få det bedste ud af det,« siger Bodil Glistrup Thomsen.

Modsat borgmesteren var hun ikke på forhånd orienteret om flytningen, og derfor er hun tirsdag »dybt chokeret«, men understreger, at turistforeningen fortsat vil fokusere på at få besøgende til Møgeltønder.

Slottet overgår til den nystiftede fond ved navn Schackenborg Fonden, som Joachim og Marie bliver protektorer for, og parret vil derfor fortsat opholde sig på slottet i nogle perioder. Kongehusets hofmarskal, Ove Ullerup, oplyser dog til BT, at prinseparret vil finde en permanent bolig i København.