'Gør det, min dreng!'

Beslutsomhed var blandt kendetegnene for en af Danmarks fremmeste kræftlæger, dr.med. Torben Palshof.

Da han i april i fjor i en alder af 67 år åndede ud, var dødsårsagen som ved skæbnens ironi netop kræft.

Men hans død blev i mere end én forstand begyndelsen på et helt nyt kapitel for hans søn, Troels Palshof, som sad ved hans side gennem de sidste 15 dage og nætter af sin fars liv, hvor de to førte lange og dybe samtaler om livet, døden og alt det midt imellem.

Siden da har verden ikke været den samme for 39-årige Troels Palshof, der blev ramt som af et modkørende godstog af sin fars død og har gennemgået en form for eksistentiel krise. Men også med en ny erkendelse af at ville holde skarpt fokus på de ting, der virkelig betyder noget.

Hvilket bl.a. har ført til, at han i denne uge debuterer som forfatter med spændingsthrilleren 'Sommerfugleklanen – Pavens yndling'.

»Min fars død vendte alt på hovedet. Rigtig mange ting er blevet ændret i mit liv,« fortæller Troels Palshof, som bl.a. har droslet sit civile job ned. Og har valgt at gå fra sin kone, som han har to sønner på 9 og 11 år sammen med.

Oven i det hele er han blot halvanden måned efter, han tog den svære beslutning, løbet hovedkulds ind i Anna, som han nu kalder kvinden i sit liv.

»Det lyder hæsblæsende, men nogen gange sker der åbenbart ting, man slet ikke kan forudse. En del i omgangskredsen har været meget forargede over, at jeg forlod mine børns mor. Men min fars død - og den refleksion, der er fulgt med - har været med til at give mig modet til også at turde afslutte noget, for at noget nyt kan åbne sig,« siger debutforfatteren, som oprindelig er økonom og serie-iværksætter.

Til daglig er han selvstændig erhvervsdrivende og partner i en rådgivende virksomhed, som bl.a. beskæftiger sig med, hvad vi skal leve af i fremtiden.

Med sin nye erkendelse og med en forstående forretningspartner har han i firmaet gennem fem måneder kun beskæftiget sig med få, men nøje udvalgte opgaver.

Og har i stedet brugt tiden på at hamre løs i tastaturet fra morgen til aften på det, der nu er blevet til en roman, som gennem 536 sider tager læseren på jagt ned ad boulevarder, gader og snørklede stræder i både Rom, Rio, New York, Beijing og København, og som involverer præsidenter, paver, urgamle kulturer og moderne teknologi.

»Det var i løbet af de sidste 15 nætter af min fars liv, jeg fik idéen til plottet. Jeg nåede at fortælle ham om det, og han var begejstret. Selv om han sov meget af tiden, talte jeg til ham, og han kunne alligevel genkalde sig det dagen efter,« fortæller Troels Palshof, hvis thrillers underordnede tema er håb.

Utraditionelt for en roman har han haft 50 betalæsere med vidt forskellige baggrunde på i slutfasen. En proces, der normalt bruges ved udvikling af software.