Hans Friis, der er far til 15-årige Anders Friis, har nu valgt at politianmelde tidligere direktør i Sundhedsstyrelsen, Else Smith. Det gør han, fordi han mener, at hun er ansvarlig for de skader, hans søn har fået, efter han i 2009 blev vaccineret Pandemrix-vaccinen mod svineinfluenzaen H1N1.

»Hun mente ikke, der var nogen problemer med vaccinen, selvom man i flere lande satte vaccinen på standby på grund af betænkelighed ved sikkerheden. Det burde man også have gjort i Danmark. Derfor har vi valgt at anmelde hende for legemsbeskadigelse,« siger Hans Friis og henviser til lande som f.eks. Schweiz og Polen.

Anders Friis er i dag ramt af søvnsygdommen narkolepsi, der betyder, at han vågner 20-25 gange i løbet af en nat af voldsomme mareridt. Han oplever aldrig nogen dyb søvn og får derfor ikke den samme restitution af hjernen som andre, almindelige mennesker gør, når de sover.

Læs også:

Læs også:

I Danmark er han den eneste narkolepsi-ramte, som har fået anerkendt sin skade af Patienterstatningen. 2,0 millioner kroner for at være helt præcis. Men han og familien kæmper fortsat og dagligt en kamp mod systemet. Anders har nemlig kun fået anerkendt en skade på 40 pct. mén-grad, selvom familien har en engelsk professors ord for, at der nærmere er tale om 70-80 pct. Først til oktober i år får de besked på deres klage.

Læs også:

Læs også:

Politiet er lige nu ved at finde ud af, hvorvidt bevisbyrden er stor nok til at kunne starte en retssag mod den tidligere direktør i Sundhedsstyrelsen. Frustrationerne i hjemmet i Kolding er dog stadig de samme:

»Det er jo en varig tilstand, og der findes ingen kur mod narkolepsi. Jeg tænker døgnet rundt på, hvordan han nu skal klare sig i fremtiden. Det er ikke nemt,« siger faderen.

BT forsøger løbende at få en kommentar fra tidligere direktør i Sundhedsstyrelsen Else Smith.