Zoltan Neumanns datter Vilma skal starte i 0. klasse på Tjørnegaardsskolen i Gentofte efter sommerferien. Han kunne dårligt være mindre bekymret over, at 16 af de små elever ikke vil have dansk som deres primære sprog. Det sker som reaktion på, at forældre til børn på Tjørnegaardsskolen i Gentofte Kommune har udtrykt stor bekymring over, at der næste år starter 16 tosprogede elever i 0. klasse. Det svarer til 24 procent af årgangen. Fem af de seksten elever er flygtninge.

»I Villabyerne taler folk om 'ghettoskoler'. Det er altså hysterisk at bruge de ord, fordi der starter nogle få tosprogede elever,« siger han og fortsætter.

»Der er gået Gentofte-panik i den,« siger Zoltan Neumann, der selv har ungarske aner.

Hvad mener du, når du siger 'Gentofte-panik'?

»Jeg mener, at folk ikke tænker sig om. Nu har vi meget længe gemt os bag vores au-pair kvoter herude og er nødt til at tage imod nogle få flygtninge. Så er der straks mange, der ser skrækscenarier,« siger Zoltan Neumann.

Zoltan Neumann har allerede mødt adskillige af de tosprogede børn, som starter næste år. Det er blandt andet det møde, som får ham til at kalde hele debatten for overdrevet.

»Jeg oplevede det som 'ambassadebørn' (slangudtryk for udenlandske børn af diplomater eller højtlønnede herboende udlændinge. Redaktionen). Der var en ukrainer, en islænding, en fra Pakistan eller Indien og to med engelskklingende navne. Der var ikke tale om socialt belastede børn overhovedet, så jeg forstår slet ikke bekymringerne,« siger han.

Men fem af de 16 børn er jo netop flygtninge. Kan det ikke skabe problemer i en skoleklasse?

»Nej. Det er små børn, der er seks år gamle. Hvis ikke de taler så godt dansk, så lærer de det hurtigt.«

Hvordan ved du det?

»Jeg har en datter på skolen, som starter i anden klasse. Der har været fire børn i hendes klasse, som var tosprogede. En var fra Ukraine og kom direkte ind i klassen. Efter et halvt år, så talte hun fint dansk. Vi har også haft legeaftaler og madgrupper med de andre børn og der var overhovedet ingen problemer,« siger Zoltan Neumann.

»Jeg mener, forældrene er forkælede. Jeg har boet her det meste af mit liv, så det synes jeg godt, jeg kan sige. Det bedste, folk kan gøre, er bare at tage det stille og roligt,« forklarer han.

Flere forældre har udtalt sig anonymt til den lokale avis Villabyerne. De frygter for ringere kvalitet i undervisningen og 'elevflugt', fra skolen.