- Jeg er ikke bange for at dø, jeg er bange for at leve videre, siger Jane Hoffmann. Jane Hoffmann led af den uhelbredelige og aggressive ALS, Amyotrophic lateral sclerosis, som maks giver patienten fem år at leve i.
- Jeg er ikke bange for at dø, jeg er bange for at leve videre, siger Jane Hoffmann. Jane Hoffmann led af den uhelbredelige og aggressive ALS, Amyotrophic lateral sclerosis, som maks giver patienten fem år at leve i. Foto: Bo Amstrup

53-årige Jane Hoffmann fik torsdag aften fred. Det blev præcis, som hun ønskede, fortæller familien.

Hendes mand havde sagt det mange gange: "Hvis du fortryder, tager vi bare hjem igen. Så får vi da også set Schweiz".

Helt indtil sidste sekund kunne den uhelbredeligt syge Jane Hoffmann fortryde sin beslutning om at få hjælp til selvmord på en specialklinik i Schweiz. Men den 53-årige mor til to var sikker i sin sag. Hun ville dø, inden nervecellesygdommen ALS fik yderlig magt over hendes krop.

Torsdag aften klokken 21.15 sov hun stille ind på Dignitas' klinik nær Zürich. Jane Hoffmann holdt fast i sin beslutning og lod, kort før døden indtraf, det dødelige giftstof pentobarbital få frit løb ind i sin krop.

Jane

Hendes mand Kim Hoffmann beskriver kortfattet den sidste dag som 'en god dag, lige indtil Jane skulle af sted.'

Indtil hun torsdag aften blev kørt af sted mod klinikken, var hun sammen med familien på et hotel nær ved. Det var hårdt. Men ingen var i tvivl om, at Jane Hoffmann fik det, som hun gerne ville.

Jane Hoffmann

- Det blev præcis, som hun ønskede. Og hun smilede til det sidste, lyder det fra familien.

Jane Hoffmann har valgt at stå frem med sin historie, da hun ønsker en lovændring i Danmark. Ifølge hende burde uhelbredeligt syge have muligheden for at få tilbudt aktiv dødshjælp. Aktiv dødshjælp er modsat Holland, Belgien og Luxembourg ulovligt i Danmark. Jane Hoffmann rejste til Schweiz, da det der som det eneste europæiske land er lovligt at få hjælp til at begå selvmord.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.