Søstre gik bag om ryggen på Niels Due Jensen, da han blev afsat som bestyrelsesformand for Grundfos i foråret.

Ingermarie og Estrid havde lagt en plan. De havde aldrig kunnet lide deres bror, og søstrene var endegyldigt blevet trætte af ham. Niels Due Jensen skulle dolkes som bestyrelsesformand for familiedynastiet Grundfos.

I årtier havde de tre søskende, fordelt på to hold, modarbejdet hinanden, og nu så søstrene deres snit til at komme af med deres storebror, der var den egentlige arvtager til milliardvirksomheden. Han var ikke den rette mand til at lede verdens største pumpeproducent med en omsætning på 19,6 milliarder kroner i 2010 og over 17.000 ansatte på verdensplan, mente de.

Der skulle gøres noget.

LÆS OGSÅ:

I bogen ’Arvtageren’ belyser Berlingske-journalist Birgitte Erhardtsen en hidtil skjult familiestrid mellem arvtagerne til den traditionsrige familiegigant, som blev grundlagt af deres far, Poul Due Jensen, kort efter Anden Verdenskrigs afslutning, og som i dag er en af Danmarks største eksportsucceser.

I 1977 overtog Niels Due Jensen i en alder af 34 år ledelsen af Grundfos. Som et kæmpe chok havde en kræftsygdom ramt hans far Poul Due Jensen, og i november 1977 døde han 65 år gammel.

Som noget af det sidste beredte han sønnen på at overtage virksomheden, og da døden indtraf, var Niels Due Jensens fremtid som koncernchef på plads.

Ud med broderen

26 år efter, i 2003, trådte Niels Due Jensen tilbage som koncernchef og forlod dermed den daglige ledelse. I stedet satte han sig på posten som bestyrelsesformand for Grundfos Holding A/S.

Men Niels Due Jensen kunne ikke holde fingrene fra den daglige ledelse, og det drev den nye koncernchef, Jens Jørgen Madsen, til vanvid. I 2006 forlod Jens Jørgen Madsen virksomheden, som han havde arbejdet for i 30 år.Den udvikling var søstrene Ingermarie og Estrid kede af. De tre søskende havde aldrig haft et nært forhold - tværtimod - og søstrene havde ikke noget problem med at stille spørgsmålstegn ved Niels Due Jensens dømmekraft.

LÆS OGSÅ:

De var bange for, at historien ville gentage sig fire år efter med den nye koncernchef Carsten Bjerg, som havde fortsat virksomhedens positive udvikling. Grundfos var siden 2003, hvor Niels Due Jensen trådte tilbage som koncernchef, vokset til dobbelt størrelse.

Søstrene allierede sig med Grundfos Holding A/S’ næstformand, erhvervsmanden Lars Kolind, og var klar til at bruge deres bestyrelsesstemmer imod Niels Due Jensen.Efter mange højrøstede diskussioner erkendte Niels Due Jensen i marts i år, at han måtte trække sig tilbage.

Lars Kolind blev ny bestyrelsesformand og Niels Due Jensen sat uden for indflydelse på kransekageposten som bestyrelsesformand for fonden, der ejer Grundfos.

I bogen ’Arvtageren’ blotlægger flere episoder det dårlige forhold mellem de tre søskende. Læs mere om de enkelte episoder .