Mange mandlige pædagoger og pædagog-medhjælpere er bange for at blive anklaget for seksuelle overgreb. (Arkivfoto)
Mange mandlige pædagoger og pædagog-medhjælpere er bange for at blive anklaget for seksuelle overgreb. (Arkivfoto) Foto: Morten Stricker

BUPL har de seneste fem år haft 30 arbejdsskadesager på grund af falske pædofili-anklager.

Arbejdsløshed. Social isolation. Og sågar sygdom!

Det er nogle af konsekvenserne for de mandlige pædagoger, der blive udsat for grundløse anklager om overgreb på børn.

For det er en voldsom psykisk belastning, som også tærer hårdt på helbredet, når alle pludselig tror, at man har krænket et barn seksuelt.

De seneste fem år har pædagogernes fagforbund BUPL haft 26 arbejdsskader, som skyldes falske anklager om seksuelle overgreb, og i øjeblikket er der yderligere fire, som ikke er afsluttede.

- Det har nogle alvorlige menneskelige konsekvenser for den enkelte, at mistanken overhovedet rejses. Det berører den enkelte dybt. Det går ud over selvværdet og ens selvforståelse, for hvordan skal man begå sig i forhold til andre mennesker, hvis man hele tiden føler sig mistænkeliggjort.

Det spørger Henning Pedersen, formanden for pædagogernes fagforbund BUPL, hvor man prøver at hjælpe de mandlige medlemmer, der uskyldigt bliver indblandet i en misbrugssag.

Kun én enkelt dom
Debatten er aktualiseret, efter en undersøgelse fra BUPL har vist, at cirka 100 pædagoger har været anklaget for pædofili de seneste fem år. Af dem er der kun faldet dom i en enkelt sag.

På torsdag har Thomas Vinterbergs nye film 'Jagten' premiere. Filmen handler om en mandlig pædagog, der bliver grundløst anklaget for at have krænket et barn.

Og det er en frygt, som flere og flere mandlige pædagoger oplever som en del af deres hverdag.

En undersøgelse fra BUPL og Aarhus Universitet viser, at syv ud af 10 pædagoger føler, at risikoen for at blive anklaget for pædofili er blevet større de seneste år, og otte ud af 10 mandlige pædagoger har i løbet af det seneste år tænkt på risikoen for at blive anklaget for seksuelle overgreb.

Post-traumatisk stress
Og når anklagen så pludselig er der, har det store personlige konsekvenser for den berørte.

- Det går meget dybt, og nogle slæber rundt på det resten af livet. Vi har eksempler på medlemmer, som får en alvorlig post-traumatisk-stress, fortæller Henning Pedersen.

- Det er pædagoger, som har været udsat for en mistanke, som har vist sig at være grundløse, og som har svært ved at komme videre, tilføjer han.

På trods af deres uskyld mister en del af de anklagede deres job, for det kan være svært at vende tilbage til børn, forældre og kolleger, hvis man først er blevet suspenderet på grund af en mistanke.

- I et enkelt tilfælde har vi haft et medlem, som gerne ville starte helt forfra, og som fik et nyt navn og en ny identitet.

- Vores erfaring er, at vores medlemmer ofte ikke kan vende tilbage til deres gamle arbejdsplads. I nogle tilfælde kan det også være vanskeligt for dem, at komme til en anden institution i kommunen.

BUPL har nemlig flere eksempler på medlemmer, som bliver fritstillet og suspenderet inden sagen overhovedet er undersøgt.

- Allerede der har man jo en alvorlig konsekvens. Der bliver der talt om det i institutionerne. I andre institutioner og i lokalsamfundet, siger Henning Pedersen, som gerne så, at man fra sag til sag vurderer, hvorvidt den pågældende medarbejdere bliver fritaget for tjeneste, mens sagen bliver undersøgt.

SKAL DER GØRES NOGET FOR, AT MANDLIGE PÆDAGOGER IKKE BLIVER UDSAT FOR FALSKE PÆDOFIL-ANKLAGER? DELTAG I DEBATTEN HERUNDER

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.