Ved hjælp af et falsk militært id-kort, et pyntet cv og indkøbte medaljer har 42-årige Kenneth Jönsson i årevis udgivet sig for at være major i det danske forsvar. Forsvarets Efterretningstjeneste, FE, undersøger nu sagen.

Den falske major er blevet hyret til opgaver som sikkerhedsvagt og bodyguard for blandt andre den russiske prins Dimitri Romanoff.

12. juni 2010 var Kenneth Jönsson sikkerhedsansvarlig ved Russian Summerball i Whitehall Palace i London, hvor efterkommere af det russiske kongehus deltog. Kenneth Jönsson var personlig livvagt for Dimitri Romanoff og bar ved den lejlighed de røde faldskærmsvinger, der gives til soldater, der har gennemført et avanceret faldskærmskursus.

På Kenneth Jönssons cv står der, at han har udført specialmissioner i udlandet. I virkeligheden blev han kasseret på session og har aldrig været ansat i forsvaret.

- Han er ikke ansat i forsvaret og har aldrig været det, fastslår en efterretningskilde til B.T.

Pinlig sag


Kilden bekræfter over for B.T., at FE har modtaget et militært id-kort med Kenneth Jönssons navn og billede. Viser det sig, at kortet er fremstillet af en ansat i forsvaret, vil det være særdeles pinligt for forsvaret.

- Hvis det er sådan, at militærets sikkerhed ikke er bedre, end at folk kan få lavet falske id-kort, så er det et stort problem, siger Frank Aaen (E), der er medlem af Folketingets Forsvarsudvalg.

Kenneth Jönsson har gennem en årrække været tilknyttet et britisk bodyguard-firma, IBA, hvis direktør James Shortt er blevet afsløret i at have løjet sig til titler som SAS-soldat og baron.

Kenneth Jönsson siger til B.T., at det var IBA, der bad ham påsætte faldskærmsvingerne ved Russian Summerball, selv om han aldrig har været soldat.

- Han er lidt militærfikseret og ville gerne have, at alle fremstod som lidt mere, end de var, siger Kenneth Jönsson til B.T.

Kenneth Jönsson indrømmer over for B.T., at han ikke er major. 

Blev kasseret


- Jeg har ikke været soldat, jeg har ikke aftjent min værnepligt. Jeg blev kasseret, fordi jeg var vokset nogle og tyve centimeter og havde problemer med ryggen, siger han.

Har du udgivet dig for at have været soldat?

- Nej.

Men vi har et billede af dig iført uniform?

- Det var et billede, der blev lavet for sjov på et tidspunkt i en privat have.

Hvorfor har forsvaret et falsk id-kort med dit navn og billede?

- Det var et, der blev lavet i forbindelse med det billede, der også blev taget, og det er simpelthen en fejl, at det ikke er blevet destrueret. Det var noget, der skulle laves til noget reklamehalløj. Det skulle slet ikke have været lavet.

Hvem lavede kortet?

- En soldat i forsvaret. Jeg kan ikke engang huske, hvad han hedder.

På dit cv står der, at du har været udsendt i specialmissioner. Hvorfor gør der det?

- Øh, fisk.