Ved du noget om sagen? Var du på stedet? Send os et tip på 1929@bt.dk eller på vores side på Facebook.

Han svævede bogstaveligt talt mellem liv og død. Med det ene ben viklet ind i en line, sad en 45-årig faldskærmsudspringer onsdag aften fast under et fly efter et mislykket udspring ved Struer, og i nogle meget lange minutter vidste han ikke, om han ville komme ned på jorden i live.

Takket være et mirakel, en utrolig dygtig pilot og et fantastisk samarbejde mellem ham og redningsfolkene på jorden, slap springeren mirakuløst fra uheldet med småskrammer.

»Han ringede selv til sine venner bagefter og fortalte, at han havde fået en hudafskrabning og en forstrækning i låret,« fortæller vagtchef ved Midt- og Vestjyllands Politi, Anders Olesen, til BT.

Springeren var under uddannelse og sprang fra et Cessna-fly over Lindtorp Flyveplads i Vestjylland sammen med et par mindre øvede springere og en instruktør, da det gik galt.

Den 45-årige faldskærmsudspringer har 25 spring bag sig og er halvvejs gennem sin uddannelsen. Han forlod flyet som den sidste, da han fik viklet en såkaldte static line - der går fra flyet og til skærmen, og som udløser skærmen for mindre rutinerede springere - rundt om sit ben og derfor ikke kunne komme fra væk flyet. I stedet for at dale trygt ned mod jorden under faldskærmen, endte han med at hænge dinglende under flyet.

Da springernes instruktør, hopmesteren, kiggede op mod flyet for at sikre sig, at sidste mand var kommet godt med ud, opdagede han, at springeren sad fast under flyet. Derfor sørgede instruktøren for at lande så hurtigt, han kunne og fik alarmeret piloten, som ikke kunne se springeren.

Derefter gik en særlig beredskabsplan i gang.

Piloten forsøgte uden held at løsne springeren og prøvede på alle tænkelige måder at få line til at knække. Da det ikke lykkedes, sprøjtede redningsmandskabet på jorden skum ud på et stort græsareal ved siden af landingsbanen, og derefter guidede instruktøren piloten gennem landingen, så piloten hele tiden vidste, hvor langt springeren var over jorden.

Efter en halv til en hel time i luften landede piloten forsigtigt, så springeren ramte jorden først. Han blev trukket gennem skummet efter flyet nogle meter, indtil flyet fik bremset. Springeren overlevede, og han slap endda så godt som uden mén.

Både politi og faldskærmsfolk betegner det som lidt af et mirakel, at uheldet ikke endte fatalt.

»Han (springeren, red.) kunne sagtens have mistet livet ved det her. Det var bestemt ikke ufarligt,« siger vagtchefen med en god portion vestjysk underdrivelse.

I begyndelsen blev der gisnet om, at springeren hang bevidstløs under flyet, men det viste sig ikke at være tilfældet, og det betegner vagtchefen som yderst heldigt. På den måde kunne han nemlig selv hjælpe med til at redde sig selv.

»Springeren var ved bevidsthed under hele turen og i visuel kontakt med en helikopter på vej ned. Han virkede stort set uskadt, da han kom ned og kunne selv gå derfra,« siger Anders Olesen.

Springerne kommer fra Holstebro-Lindtorp Faldskærmsklub, og her har formand Dorte Vilsgaard stor ros til både piloten og folkene på jorden, der ifølge formanden handlede helt i overensstemmelse med de instruktioner, der er for den type situationer.

»Vi er så glade for, at vi havde en meget erfaren pilot og en meget erfaren instruktør. Vores beredskabsplaner virkede, som de skulle, og det er vi lykkelige for,« siger hun til BT.

Både hun og formanden for Dansk Faldskærms Union, Dennis Werenskiold, fremhæver episoden og den måde, den blev løst på, som et eksempel på fremragende teamwork og et bevis på, at beredskabsplanerne virkede. Især pilotens indsats var afgørende for, at springeren stadig er i live.

»Han er en superstjerne. Han har ikke gjort noget som helst forkert i det forløb her, og han er den absolut største faktor for, at det her endte, som det gjorde,« understreger Dennis Werenskiold og tilføjer, at samarbejdet mellem pilot og instruktøren og redningsfolkene på jorden fungerede til UG med kryds og slange.

»Det var meget, meget afgørende, at samarbejdet mellem alle fungerede perfekt. Vi kan være lykkelige for, at vi har så dygtige piloter og instruktører i faldskærmssporten i Danmark. Det havde stor betydning for, at den flyver blev landet så smukt.«

Hovedpersonen - manden, der så døden i øjnene under flyet - holdt hovedet koldt under hele seancen, og det var bestemt heller ikke uvæsentligt, fremhæver faldskærmsformanden.

»Han har vist et enormt mod. Han stolede på, at piloten og folkene på jorden ville gøre deres bedste for at få ham sikkert ned. Han gik ikke i panik, men var totalt cool hele vejen. Det er meget beundringsværdigt. Han slap med en forstrækning og mindre skrammer. Det er fantastisk,« siger Dennis Werenskiold.

Hvorvidt den uheldige springer har lyst til at fortsætte med at springe, forlyder der ikke noget om endnu.

»Det er et spørgsmål, springeren tager med sin instruktør, men han har vist, at han kan håndtere sådan en situation fuldstændig cool, så jeg kan da godt forestille mig, at han skal op at springe igen,« siger Unions-formanden.

Alle de implicerede fik efterfølgende tilbudt krisehjælp.