LO og FTF går i offensiven for at sikre, at lønmodtagere over de kommende år får en højere viden om fagforeninger og overenskomster.

Lønmodtagerne i Danmark ved for lidt om arbejdslivets regler. Derfor er fagforeningerne ved at kvæles af uvidenheden, skriver politiken.dk.

72 procent tror, at Folketinget vedtager en mindsteløn, mens næsten halvdelen af medlemmerne eller de potentielle medlemmer hos LO ikke ved, at løn, ferie, barsel, pension og efteruddannelse forhandles mellem fagforeninger og arbejdsgivere ved overenskomstforhandlinger.

Specielt halter viden om fagforeninger og overenskomster hos de danskere, der er mellem 20 og 40 år.

Resultaterne stammer fra en analyse, som LO har fået lavet blandt 2.325 repræsentativt udvalgte lønmodtagere. Og at der er en så udpræget grad af uvidenhed overrasker fagbevægelsens top. Derfor er der blevet sat gang i et omfattende fremstød, som indebærer blandt andet avis-, internet- og radioannoncer.

- Det primære fokus for os er at få oplyst om overenskomsternes betydning - både for den enkelte, men også for samfundet. Det er en fordel for samfundet, at der bliver lavet aftaler om løn- og arbejdsvilkår, og de bliver overholdt. Men det er også meget direkte indflydelse på den enkeltes løn- og arbejdsvilkår i hverdagen. Der skulle gerne komme en association hos den enkelte, der sagde: Jeg skal være medlem af fagforeningen for at få goderne, siger LOs formand, Harald Børsting, til politiken.dk. Han repræsenterer cirka en million håndværkere, industriarbejdere og andre lønmodtagere. Siden 2005 har LO dog mistet op mod 250.000 medlemmer.

I offensiven skal tillidsfolk på arbejdspladserne have en vigtig rolle.

- Vi tror ikke på, at der ovenfra og ned med en massiv mediekampagne med reklamer og foldere kan skabes forståelse for vores arbejde. Det er helt grundlæggende at få gang i dialogen ude på arbejdspladserne om, hvad overenskomsterne betyder, siger Børsting til politiken.dk.

Sammen med den anden hovedorganisation, FTF, vil LO i løbet af de kommende tre år gøre noget ved kendskabet med massiv oplysning. Det skal dog ikke nødvendigvis betyde flere medlemmer.

- Men kendskabet til, hvad en fagforening og overenskomst er, skal være højere. Den første forudsætning for at vælge en fagforening er kendskab, lyder det fra Harald Børsting.