Togpersonale hos DSB tjener lige så meget som nogle af de højest betalte faglærte

Det tager flere år at blive pædagog, lærer eller betjent, mens det kræver en intern togføreruddannelse på et halvt år at blive togstewardesse hos DSB. Alligevel tjener pædagogerne, lærerne og betjentene mindre end DSBs stewardesser.

Debatten har raset, siden BT i går afslørede, at DSBs togstewardesser indkasserer 475.000 kroner om året med blot et halvt års uddannelse.

Det høje lønniveau for togpersonalet har også overrasket Mie Dalskov Pihl, der er senioranalytiker hos Arbejderbevægelsens Erhvervsråd:

- En årsløn på ca. 470.000 kr. er en god løn, og den svarer til, hvad de højest betalte faglærte erhverv tjener. En togstewardesse tjener eksempelvis mere end pædagoger med en fireårig uddannelse. Man kan sige, at lønnen ligger på niveau med visse typiske faglærte mandefag under Dansk Metal, så det er et job med formentlig en del kvindelige ansatte, som ligger på niveau med lønnen i mandefag, siger Mie Dalskov Pihl.

Tre års uddannelse

Og hun er ikke den eneste, der er overrasket. For en politibetjent ligger gennemsnitslønnen på omkring 360.000 kroner inklusiv pension, selv om de altså tager en tre-årig uddannelse. Der til kommer eventuelt genetillæg.

- Man kan jo undre sig over, at togstewardesserne tjener så meget i forhold til os hos politiet, for pengene kommer fra den samme kasse, og vi har jo en længere uddannelse. Dertil kommer, at der må siges, at være en større risiko forbundet med at være politibetjent, end hvis man arbejder på et tog, siger Tom Steffensen, der er formand for Nordsjællands Politiforening.

Mie Dalskov Pihl mener, at togstewardessernes løn er sammenlignelig med sygeplejerskers. Både sygeplejersker og togstewardesser har en del skæve arbejdstider, som presser lønnen i vejret, men ifølge formanden for Dansk Sygeplejeråd Grete Christensen er det meget få almindelige sygeplejersker, der tjener så mange penge som togpersonalet.

- Jeg vil ikke forholde mig til, om togpersonalet får den rigtige løn. Jeg ved bare, at det er meget få af mine almindelige sygeplejersker, der tjener så mange penge, så jeg kan ikke gøre andet end at konkludere, at sygeplejerskerne tjener for lidt, siger hun.

Formand overrasket

FOA’s formand Dennis Kristensen er meget overrasket over lønnen.Han oplyser, at en sosu-assistent med en uddannelse på tre år og tre måneder tjener 360.200 kr. om året i gennemsnit inklusiv pension.  

- En sosu-assistent, der passer og plejer mennesker, får markant mindre end en DSB ansat, der sælger kaffe. Det overrasker mig godt nok, siger han.

BUPL-formand Henning Pedersen undrer sig også og tilslutter sig koret på pædagogernes vegne.

- Jeg synes jo, vores arbejde er langt vigtigere, og det sætter da tingene noget i relief, når man sammenligner lønnen. Vi er jo med til at forme fremtidens børn og burde da få en højere løn, end vi gør, siger han.

VOXPOP: Hvad synes du om, at man kan tjene næsten en halv million om året ved at arbejde som togstewardesse?

Kaspar Jacobsen, 25 år, forsikringsrådgiver:

- Det er jo lige før, man overvejer at skifte branche. Jeg synes, det lyder som rigtig mange penge for et arbejde, som virker ret simpelt. Jeg respekterer selvfølgelig deres arbejde, men det er mange penge.

Mathilde Donkild, 20 år, læser multimediedesign:

- Det lyder helt vildt, at man kan tjene så mange penge på at trille rundt med en vogn. Det virker også af meget, hvis man sammenligner det med andre faggrupper eller nogle, der laver noget lignende.

Said Kiany, 39 år, pandekagesælger:


- Det er rigtig mange penge. Især når man tænker på, at priserne på togbilletter stiger år efter år. Det er godt for dem, at de får en god løn, men det skal også være rimeligt.