Langt flere end forventet står til at miste dagpengeretten.

Bente Sorgenfrey, formand i Funktionærernes og Tjenestemændenes Fællesråd (FTF), er ikke imponeret over, at det nu viser sig at op mod 23.000 danskere står til at falde helt ud af dagpengesystemet, hvor regeringen ellers tidligere har arbejdet med cirka 12.500 personer.

- Det er dybt deprimerende, siger hun til BT.

Hun mener, at regeringen må lempe det såkaldte genoptjeningskrav, der betyder at man skal være i arbejde i et år, før man har optjent retten til at komme på dagpenge.

- Man må sikre, at folk hurtigt kan erhverve retten til at få dagpenge. Regeringen må sætte sig ned og se på det igen, siger hun og kræver samtidigt en indsats af arbejdsgiverne.

- Både offentlige og private arbejdsgivere må også tage folk ind. De har de lovet.

En mulighed for at skabe hurtige jobs ligger i kommunerne, mener Sorgenfrey.

- Kommunerne har sparet mange penge op til renovation og nyopførsel af bygninger. De er bare forhindret i at bruge pengene på grund af, at der er fastsat et lavt anlægsloft på byggeri. Det loft må hæves. Det kan skabe mange jobs til håndværkere og ufaglærte. Og vi har allerede pengene, siger hun.

DELTAG I DEBATTEN UNDER ARTIKLEN


Dagpengediskussionen er et særdeles værdiladet emne, hvor mange mener, at hvis man tager dagpengene, og dermed sovepuden, fra folk, så vil de klare sig selv på anden vis. Det afviser Bente Sorgenfrey.

- Folk er desperate. De anstrenger sig virkelig for at komme i job. Men der er ikke arbejde nok, siger hun.

Også Harald Børsting, formand i LO, vil lempe genoptjeningskravet.

- Jeg vil mene, at en genoptjeningsret på et halvt år er fornuftigt, siger han til politiken.dk.

- Der er med de nuværende regler ingen incitamenter for ledige til at tage mindre job af kortere varighed. Det hænger selvfølgelig sammen med, at den enkelte ledige kan se, at det forslår som en skrædder i helvede, når der skal et helt år til at genvinde dagpengene, siger han.

FOAs formand Dennis Kristensen kalder de nye tal for en 'katastrofe' og forlanger en storstilet reform af arbejdsmarkedspolitikken. Han opfordrer desuden til at regeringen indkalder arbejdsmarkedets parter til forhandlinger.

- Det er katastrofalt, at hele den indsats nu viser sig at have været en fiasko. Lappeløsningerne har så at sige vist sig ikke at kunne løse udfordringen med at sikre tryghed for de mange familier, som i dag står med udsigt til at miste dagpengene uden vished for, om de vil have et forsørgelsesgrundlag i fremtiden, siger Dennis Kristensen i en pressemeddelelse fra FOA.

- Der er brug for en holdbar løsning, der skaber tryghed. Tiden må være inde til, at regeringen inviterer arbejdsgivere og lønmodtagere til en diskussion om en samlet holdbar reform af hele beskæftigelsespolitikken og dagpengesystemet, hvor mistænkeliggørelse og kontrol af de ledige og nytteløs aktivering erstattes af reel jobformidling, jobskabelse, kompetenceudvikling og tryghed, siger Dennis Kristensen.

Synes du, at der er brug for ændringer af dagpengereformen?

Deltag i debatten herunder. De bedste indlæg bliver bragt i BT lørdag