Men flere tager andre stoffer end hash end de seneste år, hvor det mest er forbruget af kokain, som stiger.

København. I 2013 havde næsten hver fjerde unge under 25 et forbrug af hash.

Men i år er det tal faldet, hvor 20 procent har oplyst, at de har indtaget hash inden for det seneste år.

Det viser den nye Narkotikaårsrapport, som Sundhedsstyrelsen offentliggør onsdag.

Og faldet glæder Kari Grasaasen, der er chefkonsulent i Sundhedsstyrelsen.

- Det er meget positivt, at andelen af unge, der ryger hash, falder, fordi vi i forvejen har en alt for stor udbredelse af både det eksperimenterende og regelmæssige brug af hash.

- Især hos unge ved vi, at blandt andet personlige, sociale og indlæringsmæssige faktorer påvirkes negativt af hashrygning, så målet er, at stadig færre unge ryger hash, siger hun.

Rapporten viser samtidigt, at der er sket en lille stigning i unge, der tager andre stoffer end hash - såsom kokain og ecstasy. Her svarer seks procent, at de i 2017 har taget andre stoffer end hash, hvor tallet i 2013 lå på fire procent.

Men Kari Grasaasen påpeger, at man skal fokusere på, at det kun er seks procent, som tager de her stoffer.

- Vi skal huske at sige, at udbredelsen er relativ lille. Når seks procent tager stofferne, betyder det, at 94 procent ikke gør det. Så vores budskab både til forældrene og de unge selv er, at langt de fleste unge ikke tager de her stoffer, fortæller hun.

Det er primært en stigning i forbruget af kokain, som ligger bag den generelle stigning i andre stoffer end hash. I 2013 havde 2,4 procent i alderen 16-34 prøvet kokain. I 2017 ligger tallet på 3,9 procent. Hverken forbruget af ecstasy eller amfetamin er steget i samme grad.

Her forklarer Kari Grasaasen igen, at der er tale om så lille en ændring, at det er svært at komme med en forklaring på en lille stigning.

Hvis man ser tilbage til årtusindskiftet, så er udviklingen i forbruget af både hash og andre illegale stoffet faktisk nogenlunde stabilt gennem de efterfølgende 17 år.

/ritzau/