Det populære sociale medie har skabt en ny funktion, som underetter unges pårørende, når de bliver udsat for blandt andet mobning på Facebook.

Facebook sætter fokus på de ubehagelige oplevelser, som danskere har med det sociale netværk i hverdagen. Eksempelvis er mobning blevet sat på Facebooks danske dagsorden for de tre millioner brugere herhjemme. Det skriver metroXpress.

Der er blevet lanceret en ny funktion, som skal tage fat i det mere generelle mobningsproblem og ikke bare enkeltsager.

- Hvis en ung bruger eksempelvis anmelder mobning, tager vi straks affære og sletter indholdet. Men dette tager ikke fat om årsagen. Der vil eksempelvis kunne komme et nyt krænkende billede i morgen. Derfor kan der blive sat en proces i gang, der hjælper den unge til at komme ud af den ubehagelige situation. Vi har derfor tilføjet en ny funktion, der vælger at gøre en person som den unge stoler på opmærksom på problemet og bede om hjælp. Det kan være en lærer, en forælder eller træneren i en fodboldklub, siger Thomas Myrup Kristensen, Facebooks policy manager for de nordiske lande, til metroXpress.

Facebooks fokus kommer i kølvandet på, at 15 danske organisationer sammen med både Google og også Facebook er gået sammen om en ny kampagne om mobning på nettet generelt. Den skal køre i uge seks næste år.

Verden har for alvor fået øjnene op for digital mobning, efter den 15-årige Amanda Todd fra Canada begik selvmord for tre uger siden, efter hun gennem en længere periode var blevet udsat for mobning på det sociale medie Facebook.

Og ifølge Jon Kristian Lange, projektleder for børns online-liv i Red Barnet, som er blandt de medvirkende organisationer, er problemet omfattende. En undersøgelse fra EU Kids viste for halvandet år siden, at 12 procent af de danske skoleelever mellem ni og 16 år føler sig mobbet på nettet.

- To procent føler sig mobbet i en sådan grad, at det kan ende i selvmord, som vi så det med Amanda Todd, fortæller han.

- Når man er på nettet, er der ikke noget kropssprog, så man kan ikke aflæse hinanden. Det betyder, at sproget ofte bliver rigtig hårdt, og derfor har digital mobning det med hurtigt at blive vulgært og grænseoverskridende, siger Jon Kristian Lange.

Og også Thomas Myrup Kristensen vil gøre op med de uheldige situationer på nettet, men påpeger, at fortsat også ligger et ansvar hos de unges nærmeste voksenbekendtskaber.

- Vi mener, at det kan skabe et af de mere grundlæggende opgør med de ubehagelige situationer omkring mobning. Forældre og lærere bør samtidig også blive bedre til at diskutere kultur omkring god opførsel. Mobning finder sted både i og uden for Facebook, men bare fordi at man ikke kan se hinanden i øjnene, skal man stadig tage ansvar for sin opførsel, siger han til metroXpress.