Weekendens storme Dagmar og Egon har betydet væltede træer, spærrede veje og oversvømmelser, lyder meldingen fra Falck, der har haft travlt. Også tog, færger og broer har været udfordrede af stormvejret.

Afslapning og weekendfri har ikke ligefrem stået øverst på to-do-listen hos Falck de seneste dage.

Siden fredag har redningsmandskabet haft travlt med at rykke ud til personer, som på grund af stormene Dagmar og Egon har haft brug for hjælp.

»Det har været et meget blæsende vejr, som har gjort, at folk har haft brug for Falcks hjælp til at sikre huse mod stormskader og lignende, så vi har rigtigt mange mennesker ude at køre,« siger Jeppe Ilkjær, der er pressemedarbejder hos Falck, søndag eftermiddag.

I alt er antallet af gange, Falck har modtaget opkald siden lørdag, oppe på 366 søndag eftermiddag.

Det er især stormen Egons eftervirkning i form af rekordhøje vandstande ved Limfjorden, som har fået alarmtelefonerne til at ringe ekstra mange gange siden søndag morgen. Helt præcis er Falck blevet tilkaldt 100 gange, efter vandet begyndte at stige natten til søndag.

»Vi hjælper blandt andet folk med at lægge presenninger, sådan at der ikke sker en vandskade oven i en stormskade. Det er det vigtige lige nu,« siger Jeppe Ilkjær søndag eftermiddag, hvor Falck stadig er i gang med at sikre huse.

Vandstigningen i Limfjorden resulterede søndag i rekordhøje vandstande i både Skive og Lemvig, og politiet måtte derfor evakuere godt 50 husstande fra udsatte områder i Lemvig.

»Foreløbig har 55 borgere henvendt sig til evakueringscenteret i Lemvig,« lyder meldingen fra Midt- og Vestjyllands Politi, der søndag eftermiddag endnu ikke med sikkerhed ved, hvornår de evakuerede borgere, som er midlertidigt indlogeret på en skole, kan returnere til deres huse igen.

»Et forsigtigt og optimistisk bud på, hvornår borgerne i Lemvig kan vende tilbage til deres hjem, er klokken 18,« håber politiet dog på.

Hos Danmarks Meteorologiske Institut (DMI) forventer man, at vandstanden, som med 195 centimeter satte rekord søndag klokken 8.40, vil begynde at falde en smule i løbet af søndag. Helt væk forventer DMI dog ikke, at vandet vil være søndag.

»Vi skal i hvert fald nok hen til mandag, før vandstanden kommer ned under de grænseværdier, hvor vi varsler,« siger meteorolog hos DMI Lars Henriksen.

Ikke kun blandt husbeboere har stormene, som har bevæget sig over landet siden fredag, skabt udfordringer. Også trafikken både på land og til vands har været sat delvist ud af drift gennem weekenden.

Allerede lørdag meldte flere rederier om aflyste færgeafgange mellem Danmark, Norge og Tyskland, og sløjfningerne af afgange fortsatte søndag.

Natten mellem lørdag og søndag blev trafikken på både Storebæltsbroen og Øresundsbroen også lammet, da ingen bilister måtte passere på grund af den kraftige blæst. Først efter 14 timers lukning kunne passagerer igen krydse Storebælt søndag morgen.

Og i København arbejder DSB søndag eftermiddag stadig på at få repareret den køreledning, som siden lørdag aften har forhindret S-tog i at køre på strækningen mellem Hellerup og Svanemøllen. Ifølge sektionschef i Banedanmark Claus B. Christiansen er det endnu uvist, om reparationsarbejdet bliver færdigt, så morgentrafikken kan glide som normalt mandag.

»Vi arbejder på højtryk for at få repareret køreledningen,« forsikrer sektionschefen.