Islamkritikeren Geert Wilders får nu følgeskab af Danskernes Partis Daniel Carlsen og en græsk ultranationalist fra Gyldent Daggry på årets Folkemøde på Bornholm. Folkemødets skaber, Bertel Haarder (V), ærgrer sig over, at mødet skal »belemres« med ekstremister, men han vil ikke forhindre dem i at deltage.

Den islamkritiske hollandske politiker Geert Wilders er ikke længere alene om at være en kontroversiel gæst på Bornholm i juni. De græske ultranationalister i partiet Gyldent Daggry deltager nemlig også i årets Folkemøde, skriver Berlingske.

Gyldent Daggry kaldes nynazistisk af modstandere og mistænkes for at stå bag drab og overfald. De græske myndigheder forsøger desuden ihærdigt at forbyde partiet ved at stemple det som en kriminel organisation.

»De er blevet inviteret af Danskernes Parti, som blandt andet består af tidligere medlemmer af nazistpartiet DNSB, og som ser Gyldent Daggry som en »ledestjerne« blandt nationalister i Europa.

»Vi har valgt blandt andet at diskutere, hvad vi gerne vil med Europa. Og der er det jo oplagt at tage et parti, der er rigtig stort,« siger lederen af Danskernes Parti, Daniel Carlsen, til Berlingske.

Gyldent Daggry bekræfter over for Berlingske, at de kommer til solskinsøen. Det har ikke været muligt at få et interview med Georgios Epitideios, der er medlem af Europa-Parlamentet og skal repræsentere partiet på Folkemødet, men hans assistent bekræfter, at de deltager.

De græske ultranationalister skriver sig dermed ind i programmet på årets Folkemøde efter en uge med heftig debat om den hollandske islamkritiker Geert Wilders’ deltagelse.

Wilders er blevet inviteret af Trykkefrihedsselskabet, og det ærgrer Folkemødets skaber, Bertel Haarder (V), at der kommer en kontroversiel islamkritiker og græske nationalister til Bornholm i år.

»Gyldent Daggry er nogle galninge i stil med Geert Wilders og islamisterne. Men der er ikke nogen måde hvorpå vi kan censurere, at de kommer til Folkemødet. Det er et åbent sted til debat, hvor alle kan leje sig ind, og det gør de jo åbenbart også,« siger han.

Bertel Haarder frygter dog, at grækernes deltagelse vil tage endnu mere opmærksomhed fra resten af Folkemødet.

»Der sker jo ikke noget ved, at der står nogle skøre kugler nede ved havnen og diskuterer med Gyldent Daggry. Det er der ingen, der vil tage notits af, men det er klart, at de kan skaffe sig presseomtale,« siger han.

Alene Geert Wilders’ deltagelse har fået lokalpolitikere fra både Socialdemokraterne og Venstre til at meddele, at de bliver væk fra Folkemødet i år. De mener, han udgør en sikkerhedsrisiko.

I går bekræftede Geert Wilders over for Jyllands-Posten, at han kommer til Folkemødet, og han sagde samtidig, at han håber, der vil være »sikkerhed nok« omkring ham. Det er Bertel Haarder sikker på, at der vil være.

»Politiet vil jo beskytte Geert Wilders. Der kommer jo et kompagni af maskinpistoler, som selvfølgelig vil beskytte ham og holde øje med, at der ikke sker ham overlast. Og så må vi jo håbe, at de (dansk politi, red.) er lige så gode til at skyde som dem i USA,« siger Haarder.

Han hentyder dermed til episoden i Texas, hvor to bevæbnede mænd blev dræbt i forsøget på at få adgang til og angiveligt dræbe Wilders under en Muhammed-udstilling.

Men Bertel Haarder mener, at det store sikkerhedsopbud er skadeligt for Folkemødet, og at Trykkefrihedsselskabet »belemrer« Folkemødet med »et så overflødigt arrangement«.

»Geert Wilders får jo i forvejen nok omtale, så hvorfor i alverden skal han også til Folkemødet. Jeg synes, de skulle have holdt mødet et andet sted, hvor de ville belemre færre medborgere,« siger han.

Venstre-politikeren synes ikke, at Trykkefrihedsselskabet tænker på omkostningerne ved deres arrangement.

»Det er så træls, at Trykkefrihedsselskabet overhovedet ikke ser på hverken de politimæssige, de økonomiske eller de folkelige omkostninger ved, at de misbruger Folkemødet på den måde,« siger Bertel Haarder.

Han kommer dog med den klare opfordring, at flere borgere bør komme til Folkemødet for at vise, at de ikke lader sig drive af frygt.

»Det skal hverken Trykkefrihedsselskabet eller islamisterne lave om på, for vi skal selvfølgelig huske, at årsagen til hele problemet er islamisterne. Vi skal passe på, at vi ikke gør Trykkefrihedsselskabet til problemet, for det er islamisterne, der er det,« siger Bertel Haarder.

Katrine Winkel Holm, der er formand for Trykkefrihedsselskabet, reagerer kraftigt på Haarders kritik.

»Jeg er helt forbløffet og en lille smule rystet over Bertel Haarder,« siger hun og understreger, at der under ingen omstændigheder bliver tale om at aflyse Wilders-debatten.

»Så ville vi sige, at vold virker. Den mand, de prøver at lukke munden på, formår de at lukke munden på. Det er det, der gør, at vi ikke viger en tomme i den her sag,« siger Katrine Winkel Holm.

Hun er meget skuffet over at se Venstre-folk indtage holdninger som Bertel Haarder og understreget at arrangementet bliver gennemført »om så alle Venstre-borgmestre boykotter det«.

»Det er simpelthen som om, at de eneste politikere, der kritiserer os, kommer fra partiet Venstre. Det gør mig ondt. Det forbløffer mig fuldstændig,« siger Katrine Winkel Holm.

Hun forstår ikke kritikerne, der siger, at den hollandske politiker ikke har noget at gøre på Bornholm.

»Er ytringsfrihed da ikke relevant for Folkemødet? Jo, selvfølgelig er det da det. Wilders har en relevant historie og nogle relevante holdninger. Han har ikke gjort noget galt, men han har nogle holdninger, som terroristerne ikke kan lide,« siger Katrine Winkel Holm.

Danskernes Parti har valgt at invitere politikere fra den græske yderfløj, fordi de vil teste Folkemødets rammer.

»Danmark vil have godt af, at demokratiet afprøves i praksis. Vi kan se, at der ikke er nogen arrangementer til Folkemødet, som rigtigt stikker ud. Vi vil gerne se, hvem der egentlig er plads til, når det kommer til stykket,« siger partiets formand, Daniel Carlsen.

Det har desuden været vigtigt at invitere Gyldent Daggry, fordi de har været en inspirationskilde til det arbejdsprogram, Danskernes Parti vil offentliggøre på Folkemødet.

»For os i dag er det naturligt at arbejde internationalt som nationalister. Vi har jo et stærkt politisk ønske om at reetablere et fædrelandenes Europa af frie og suveræne nationer. Vi ser nationalismen som et værktøj til at redde et Europa, der demografisk er ved at blive udsat for et folkemord,« siger Daniel Carlen.

Gyldent Daggry ligger på den yderste højrefløj i Grækenland og har stor opbakning fra vælgerne. De nægter selv at være nazister, men kalder sig »patrioter« og »nationalister«.

Mogens Pelt er historiker og Grækenlandsekspert ved Københavns Universitet og har fulgt Gyldent Daggry tæt:

»Læser man deres tidsskrift fra 1980erne, var der klare nynazistiske tegn. Hitler hyldes og citeres. Dengang var partiet en lille gruppering, der ikke kunne trække én procent af stemmerne. Nu er situationen anderledes. Så derfor har de taget afstand fra den del af deres fortid,« siger han.

Gyldent Daggry har fået større opbakning, siden Grækenland blev ramt af økonomisk krise. Partiet fik 6,3 procent af stemmerne ved sidste parlamentsvalg, mens de ved europaparlamentsvalget sidste år fik hele tre medlemmer valgt ind.

Partiet er lige nu centrum for en kæmpe retssag rejst af de græske myndigheder, som hævder, at partiet er en kriminel organisation.