Lyt til artiklen

Dybt latterligt, mener Messerschmidt - hvad mener du?

Den for mange elskede lakridspibe - den med det lyserøde krymmel - kan snart blive fortid. I hvert fald hvis et nyt direktiv, som EU arbejder på at få vedtaget, træder i kraft. Det vil nemlig forbyd salg af bl.a. slik og snacks, der kan forveksles med tobaksvarer, skriver altinget.dk.

Og det vil sige, at det formentlig betyder et farvel til tyggegummi - og chokoladecigaretterne og altså den klassiske sorte lakridspibe.

I Kræftens Bekæmpelse hilser man forbuddet velkommen.

- Det er en jo del af et større direktiv fra EU, som skal forebygge at unge mennesker begynder at ryge, og det bakker vi op, siger Niels Them Kjær, der er projektchef for rygestop-gruppen.

Han henviser til, at der med direktivet også vil komme større advarsler på cigaretpakkerne, og som det tidligere har været fremme, vil det også betyde et farvel til mentolcigaretterne.

- Tobak må ikke længere smage af slik eller af andre smagsstoffer. Tobaksindustrien lever jo af, at der er hele tiden kommer nye unge rygere til, men slik skal ikke ligne tobak. Det skal være tydeligt, at det er et farligt produkt, og det gør en forskel. Børnene øver sig på at blive voksne, og de vænner sig til at have den slags imellem hænderne. Derfor bliver barrieren for at komme til at købe den første pakke cigaretter også mindre. Men vi skal gerne undgå, at de 13-14 årige overhovedet begynder at ryge, siger Niels Them Kjær, der dog ikke er så bekymret for piben til dem med en sød tand.

- Direktivet er jo særligt rettet mod cigaretter, og jeg ved, at der er nogle undtagelser for pibetobak. Det forbyder jo f.eks. heller ikke e-cigaretter. Og et forbud mod lakridspiber vil nok ikke ændre på antallet af personer, som får kræft, så den er jeg ikke så vild for at stå på mål for, siger han.

At forbyde den populære sorte pibe er da heller ikke noget, Dansk Folkepartis medlem af EU-Parlamentet, Morten Messerschmidt, tror særligt meget på.

- Det er komplet latterligt, at EU nu kaster sig over et forbud mod lakridspiber. Dels er EU i sin værste tids krise - og man burde have andet at tage sig til end den slags tosserier. Men dels virker det komplet idiotisk at forbyde slik, blot fordi slikket er udformet som tobak. Det er en grov nedvurdering af forbrugerne, siger Morten Messerschmidt.

HVAD MENER DU? DELTAG I DEBATTEN OG AFSTEMNINGEN NEDENFOR ELLER PÅ FACEBOOK HER