Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Forbundsformanden blev prisvinder ved Folkebevægelsen mod EUs landsmøde for sin kritik af euro- og finanspagten.

Forbundsformand Dennis Kristensen fra FOA blev søndag hædret med et sæt håndlavede træsko af Folkebevægelsen mod EU på organisationens landsmøde i Gladsaxe, oplyser folkebevægelsen i en pressemeddelelse.

Forbundsformanden får prisen for, at »der er en person i fagbevægelsens topledelse, som på en synlig, klar og markant måde har sagt fra overfor nogle tiltag, som er kommet, især i forbindelse med euro-pluspagten og finanspagten. En person, som har valgt at stå fast på den danske arbejdsmarkedsmodel,« som EU-parlamentariker Søren Søndergaard sagde ved overrækkelsen.

- Vi har på fornemmelsen, at det ikke altid har indbragt ham de allerstørste skulderklap fra hele toppen i dansk fagbevægelse, lød det blandt andet fra Søren Søndergaard.

- Men så meget desto mere er vi glade for at tildele årets træskopris 2012 til forbundsformand FOA, Dennis Kristensen, lød det.

Dennis Kristensen takkede for prisen med en tale, hvor han redegjorde for et nuanceret, men bestemt ikke ukritisk syn på EUs betydning for fagbevægelsen og det danske arbejdsmarked.

- Måske bliver I ikke så glade for at høre det, men set fra mit udkigstårn i fagbevægelsen, så er der grund til at kigge lidt nuanceret på alt det, der knytter sig til fagbevægelsens arbejde i og med EU. På dét, der handler om, hvorvidt EU også kan bruges til at skabe gennembrud for nye lønmodtagerrettigheder. Til gengæld er der i mine øjne grund til bekymring over udviklingen i EU i de senere år. Det går nemlig den forkerte vej. Den helt forkerte vej, sagde Dennis Kristensen og tilføjede blandt andet:

- Senest har finanspagten i EU i mine øjne rykket ved grænserne for den danske suverænitet. Det ligner den rene spare-vej ud af den europæiske økonomiske krise, som er gået fra en finansiel krise til en generel økonomisk krise med både gældskrise, vækstkrise og beskæftigelseskrise. En spare-vej, der betales af almindelige mennesker og ikke mindst offentligt ansatte i de europæiske lande. Det er velfærden, der står for skud, når EU alene lægger op til at spare sig ud af krisen.