Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Et billede af kronprinsesse Mary, der cykler med tvillingerne gennem København skaber voldsom debat.

Et sødt hverdagsbillede af vores kronprinsesse skaber i disse dage debat på de sociale medier.

Billedet viser Mary på en ladcykel iført stram lædernederdel, flade sko og store solbriller. Foran sig i nihola'en sidder tvillingerne Vincent og Josephine. Med andre ord: Et billede af en moderne mor i storbyen, der henter sine børn fra institution.

Billedet blev for få dage siden spottet af britiske Daily Mail, som hæftede sig ved, at det - trods cyklen - lykkes kronprinsessen at se chic ud i sin stramme nederdel.

Men noget mangler. Eller, det er der i hvert fald en del danskere, der mener. For hverken Mary eller tvillingerne har nemlig cykelhjelm på.

Direktør i Dansk Cyklistforbund, Klaus Bondam, fandt billedet så opsigtsvækkende, at han lagde det ud på sin Facebook-side. Efter tre dage har det fået 1300 likes og er blevet delt 240 gange.

Også Visit Copenhagen har lagt det på organisationens Facebook-side, hvor det har fået 1302 likes og er blevet delt over 200 gange.

Og brugerne på Facebook er dybt splittede i spørgsmålet om, hvorvidt den lille familie burde bruge hjelm.

»Men hvor er cykelhjelmen?« skriver blandt andre Dorthe Sahner.

Og Kian Kestler er enig:

»Ja - husk nu de snuble-kyser - uheld kan også ske på korte ture...«

Dorte Just Bjørnskov spørger:

»Har de mon glemt hjelmene?« mens Jerry Arnold skriver: »Nej, nej, nej, Mary.«

Mange andre er mere neutrale og roser bare kronprinsessen for at vise, at hun og Frederik også lever som en almindelig familie.

Andre langer ud efter dem, der skoser Mary:

Blandt dem er Francis Nørgaard Jensen, som skriver:

»Hold nu kæft med de åndsforladte cykelhjelme-kommentarer, det er jo helt religiøst...STOP!«

Og Lisbeth Baroudy er på linje:

»Vi har verdens sejeste kronprinsesse, og jeg er sikker på, at der er ting, der er farligere end at køre på cykel med sine børn uden hjelm midt i København omgivet af sikkerhedsfolk, så slap nu af.«

Kronprins Frederik

Klaus Bondam vil heller ikke blande sig i kronprinseparrets dispositioner. Han hæfter sig ved, at kronprinsessen er et godt forbillede for cyklistkulturen i København, og i den sammenhæng betyder det mindre, at hun og børnene ikke bruger cykelhjelm.

Hvorfor har du valgt at dele billedet?

»Jeg har delt billedet, fordi jeg synes, det er et godt billede af en cyklende rollemodel, som vi alle er klar over, hvem er. Det, at vi har en kronprinsesse, der cykler i noget, for hende helt almindeligt tøj, hen for at hente sine børn, er et billede på, hvordan vi bevæger os i byen. 30 procent af familierne i København med to børn eller mere har ladcyklen som deres primære transportmiddel. Og på den måde passer de jo utrolig godt ind,« siger han.

Hvad er din reaktion på, at kronprinsesse Mary ikke har cykelhjelm på?

»Hvis du stiller dig ud på gaden og kigger på de millioner af cyklende, så har nogle hjelm på, mens andre ikke har. I Cyklistforbundet anbefaler vi, at man bruger cykelhjelm, men vi synes også, det er rigtig godt, at man viser en aktiv bæredygtig livsstil, når man sætter sig op på en cykel. Vi er imod at gøre det lovpligtigt, for undersøgelser viser, at hvis hjelmen bliver lovpligtig, så er der færre, der cykler,« forklarer Klaus Bondam.

»Det er et personligt valg, om man bruger hjelm. Det valg har man så truffet i den kongelige familie, og det vil jeg ikke gøre mig til dommer over,« siger han og tilføjer:

»Jeg er sikker på, at skulle uheldet være ude, så er der folk nok omkring dem til at tage sig af dem.«

Andre læser også