Eleverne, der vil ind på Niels Brock, skal først bestå en adgangstest. Det strider imod ambitionerne på uddannelsesområdet, siger forsker.

En af Danmarks største uddannelsesinstitutioner, erhvervsskolen Niels Brock, vil fremover teste kommende elevers læseevner, inden de kan begynde på skolen. Det skriver Politiken.

500 elever søger årligt ind på skolen, og de skal for fremtiden bestå en computerbaseret optagelsesprøve, før de kan optages. Klarer de sig dårligt, skal de igennem en længere og mere dybdegående test i dansk grammatik og læsning for at afklare, om de kan klare uddannelsen med ekstra støtte eller om de skal afvises.

- Vi vil ikke være uddannelsessystemets skraldespand. Alle, der starter på en uddannelse på Niels Brock, skal vide, at Niels Brock er et lærested og ikke et værested. Derfor tester vi nu alle elever, før de kan starte. Det er brandærgerligt, hvis vi lukker elever ind, der knækker halsen. For øjeblikket har vi et frafald på omkring 20 procent, og selv om det går den rigtige vej, er det stadig alt for højt, siger Niels Brocks direktør, Anya Eskildsen.

Sidste år gennemførte Niels Brock et forsøg, hvor alle elever blev testet forud for studiestart. 50 af dem måtte igennem den dybdegående test, og 15 fik herefter afslag på at starte.

Resten af Danmarks erhvervsskoler følger spændt erfaringerne fra Niels Brock, og Lars Kunov, der er direktør for Danske Erhvervsskoler, regner med, at andre skoler snart vil følge trop med at adgangsteste.

Uddannelsesforsker på RUC, Christian Helms Jørgensen, mener at optagelsesprøverne strider imod målsætningen om, at 95 procent af alle på en ungdomsårgang skal have en ungdomsuddannelse.

- De elever, der bliver afvist på baggrund af optagelsesprøven, er også de mest ressourcekrævende, og derfor kan det betyde, at de unge kommer i en betydelig klemme. De vil få svært ved at opfylde kravet om at være i beskæftigelse eller under uddannelse, sådan som situationen på arbejdsmarkedet i øvrigt er i øjeblikket, siger han til Politiken.