Ringen fra en ferie på Rhodos, højttalerne, der engang spillede jeres yndlingsnummer eller bamsen, han vandt til dig i Tivoli.

Gaver fra ekskæresten kan være fyldt med gode minder, men måske også en sorg over, at I ikke længere er sammen.

Men hvad gør danskerne med gaverne fra ekskæresten? Det har metroxpress og BT spurgt om i en spørgeskemaundersøgelse fra YouGov.

Undersøgelsen viser, at 55 procent af danskerne, som har en ekskæreste, eksmand eller ekskone, beholder gaverne, efter forholdet er slut.

Samtidig svarer blot fem procent, at de skiller sig af med alle gaverne. Ifølge terapeut i parforhold Mikael Hoffmann er der ikke nødvendigvis noget i vejen med at gemme gaverne.

»Hvis man beholder en gave af praktiske årsager - for eksempel en kaffekande - er der ikke noget i vejen med det. Men hvis man ikke er afklaret med, at forholdet er slut, er der noget galt,« siger Mikael Hoffmann.

Gamle gaver i nyt forhold
Mikael Hoffmann bliver bakket op af sexolog og parterapeut Kasper T. Larsen i, at det kan være fint at beholde gave fra et endt forhold. Dog mener han, at man bør være opmærksom på, hvad det gør for ens nye parforhold.

»Det kan være krænkende for den nye partner, at du beholder gaverne fra ekskæresten. Det vil starte en utryghed og skabe konkurrence, hvis den nye partner ved, hvor de kommer fra,« siger Kasper T. Larsen.

Han anbefaler, at man gør op med sig selv, hvad genstanden betyder. Hvis den er forbundet med sorg og tab, skal man ifølge ham gøre op med sig selv, om det er okay at beholde den.

»Hvis du overvejer at smide genstanden ud, så husk, at minderne stadig lever videre. Det er dumt at smide ting ud, hvis de stadig har værdi, så det kan måske være rart at sælge det,« siger Kasper T. Larsen.

Mænd gemmer mere end kvinder
Undersøgelsen viser også, at mænd har større tendens til at beholde gaverne fra en tidligere partner end kvinder. 51 procent af kvinder beholder nemlig alle gaver, mens 59 procent mænd ikke smider noget ud. Det er der ifølge parterapeut Mikael Hoffmann to årsager til.

»Dels fordi, de har sværere ved at slippe gamle kærester, og dels fordi, de er meget praktiske anlagt,« siger Mikael Hoffmann.

Hvis gaver fra eksen bliver et problem i et nyt forhold, råder Mikael Hoffmann til, at man arbejder med problematikken enten igennem eksempelvis samtale eller terapi.