Arbejdsgiverne kan slippe med at betale helt ned til 49 kr. i timen, hvis de ansætter en flygtning. Og det er så attraktivt, at mange danske dagpengemodtagere og kontanthjælpsmodtagere nu frygter, at det bliver endnu sværere for dem at få fodfæste på arbejdsmarkedet. Og den frygt er helt reel, lyder det både fra FOAs forbundsformand Dennis Kristensen og lokale 3F-formænd.

Dennis Kristensens medlemmer er ansat på det kommunale område, hvor man har haft tradition for at have en del ansatte både med løntilskud, i virksomhedspraktik og i skånejob. Han frygter, at den situation nu vil eskalere.

»Når flygtninge skal gå for lusede lønninger, så vil kommunerne reelt kunne have to-tre flygtninge gående for, hvad der svarer til en fastansats løn. Dermed er der en reel risiko for, at flygtninge kommer til at erstatte etniske danskere, som har været i job i mange år i kommunen,« siger Dennis Kristensen.

Torsdag blev dagen, hvor det lykkedes regeringen at lande en trepartsaftale med arbejdsmarkedets parter om integration af flygtninge, så de hurtigt bliver selvforsørgende. Men torsdag blev også dagen, hvor Folketinget vedtog et loft over kontanthjælp og andre offentlige ydelser, der betyder op til 4.600 kr. mindre om måneden for en enlig med fire børn. Kombinationen af de to aftaler fik humøret til at dale hos adskillige ledige dagpenge- og kontanthjælpsmodtagere, der frygter, at det nu bliver endnu sværere at komme tilbage i arbejde.

Alvorlig trussel

Dennis Kristensen, FOA, mener, at trepartsaftalen kan gøre det sværere for danskere at få et et job.

»Jeg opfatter det som en ret alvorlig trussel. Vore medlemmer risikerer at blive sendt ud ad døren med en fyreseddel i hånden, mens flygtningene kommer ind ad døren med en IGU-aftale i hånden. Og de kommunalt ansatte er blevet sat skakmat, fordi de ikke kan sige nej,« siger Dennis Kristensen.

I 3Fs lokale afdeling i Tønder/Aabenraa genkender formand Kim Brandt bekymringen:

»Jeg er ikke i tvivl om, at arbejdsgiverne vil bryste sig af deres sociale ansvarlighed ved at tage flygtninge ind, men samtidig vil de undlade at besætte halvdelen af de stillinger, mine medlemmer kunne have fået,« siger Kim Brandt.

Han synes dog, at det er positivt, at man gør noget for integrationen, og at det er arbejdsmarkedets parter, der i fællesskab er blevet enige om en ordning.

I Vestsjælland er den lokale 3F-formand Allan Andersen i den situation, at opsvinget er kommet i gang med vækst i lokalområdet. Han kan blive bekymret for, om der er nok arbejdskraft de kommende år.

På den yderste kant

»Vi har alle et medansvar for integrationen, og det er dejligt, at det er arbejdsmarkedets parter, der har lavet aftalen.

Det eneste, jeg er utryg ved, er, at arbejdsgiverne får et incitament på 40.000 kr til at ansætte flygtninge. Det kan give en skævvridning. Vi har 300 ledige medlemmer i øjeblikket, og nogle af dem på den yderste kant af dagpengesystemet er naturligvis bekymrede for, om det nu bliver endnu sværere for dem at få fodfæste. Og jeg kan godt forstå deres bekymring,« siger Allan Andersen, der håber på arbejdsgivernes høje moral og etik i det videre forløb.

Det var ellers en tilfreds beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V), der præsenterede aftalen i torsdags. Han var tilfreds med, at alle aktører blev enige.