På gymnasier landet over gør eleverne sig i denne tid klar til at gå til terminsprøver. Denne gang tester flere skoler et nyt overvågningssystem, som kan afsløre, hvis eleverne forsøger at snyde.

Nu er det ikke bare lærerne, der fra tid til anden kigger svedende gymnasieelever over skuldrene, når de sidder bænket i gymnastiksale til den skriftlige eksamen. På 19 gymnasier landet over vil et nyt computersystem afslører, om eleverne forsøger at snyde til de kommende terminsprøver.

Berlingske skriver mandag, at 19 gymnasier i disse uger tester et nyt monitoreringsværktøj, der kan overvåge elevernes aktiviteter på computeren under prøverne.

Til de skriftlige prøver i maj ventes antallet af skoler, der overvåger elevernes skærme, at stige til cirka 80.

Det nye program overvåger kun eleverne under eksamen og kan ret præcis afsløre, hvad de foretager sig på deres pc under eksamen. Programmet sørger for at tage billeder af elevernes aktiviteter og ændringer på skærmen. Det kontrollerer også, om eleverne deler dokumenter med hinanden.

»Hidtil har eksamensvagter kunnet se, at elever har været inde på en hjemmeside, men de har ikke kunnet se, hvad eleverne præcis har foretaget sig. Det kan de med vores program. Vi skaffer bevismateriale,« siger medstifter og direktør Morten Jakobsen fra firmaet ExamCookie, Morten Jakobsen, til avisen.

Professor ved Juridisk Institut på Syddansk Universitet, Steen Schaumburg-Müller, mener, løsningen er god og ser ikke de store problemer rent juridisk i forhold til at værne om elevernes privatliv.

Formand for IT-politisk Forening, Jesper Lund, ser dog anderledes på det og frygter, at overvågningen risikerer at registrere langt mere, end hvad formålet er.

De seneste år har der været flere eksempler på, at elever har misbrugt de digitale hjælpemidler til eksamen, for eksempel ved at søge hjælp hos andre over Facebook, eller købe opgavebesvarelser på nettet.