De blå partiers planer om at spare på boligstøtten vil også få alvorlige konsekvenser for enlige kontanthjælpsmodtagere med børn. Sådan lyder kritikken nu fra flere boligselskaber.

»Forslagene vil især ramme enlige forsørgere med børn, som vil have op til 30 pct. mindre i rådighedsbeløb hver måned. Vi frygter en mærkbar stigning i udsættelser, så folk også mister deres bolig,« siger Bent Madsen, der er administrerende direktør i BL - Danmarks Almene Boliger.

Folketinget skal i dag førstebehandle den del af finansloven, der handler om besparelser på boligstøtten tilpensionister, handicappede og kontanthjælpsmodtagere.

BT har tidligere beskrevet, hvordan 184.000 pensionisthusstande står til at miste mellem 470 kr. og op til 7.950 kr. om året. Beregninger, der er foretaget af Ældre Sagen, fordi konsekvensen af lovændringerne ikke fremgår af lovforslaget.

På samme måde har boligselskaberne været nødt til selv at beregne, hvad konsekvenserne vil være, og resultatet er nærmest rystende, mener Bent Madsen.

»Jeg tror ikke, at de er klar over, hvilke konsekvenser det her får. Jeg vil råde dem til at kigge en ekstra gang på det.Vi hører nu fra vores gældsrådgivninger, at de ikke kan se, hvordan økonomien skal komme til at hænge sammen for de her mennesker,« siger Bent Madsen.

Børnene bliver ramt

I KAB - Københavns Almindelige Boligselskab har specialkonsulent Mette Lise Djupdræt gældsrådgivningen tæt inde på livet.

»Mange af de her mennesker kommer til at undvære de penge, som de ellers skulle købe mad for. Nu bliver børnene også ramt. Folk, der i dag kortvarigt ryger på kontanthjælp, har mulighed for i en kort periode at få økonomisk hjælp til at betale huslejen, mens de finder et job eller en billigere bolig. Den mulighed forsvinder også, så de risikerer fra dag ét ikke at kunne betale deres husleje og dermed miste deres bolig,« siger Mette Lise Djupdræt.

Den kortvarige hjælp, hun taler om, bliver ofte givet, når folk pludselig bliver skilt eller mister deres arbejde uden at have ret til dagpenge.

ATP har i en omfattende analyse konkluderet, at boligydelsen er ganske effektivt målrettet. Over 95 pct. af de udbetalte beløb vedrører husstande med lav eller meget lav indkomst.