Energi-mastodonten Vattenfall er gået igang med at opkøbe størstedelen af den nordjyske landsby Kølby vest for Aalborg for at kunne opføre en vindmøllepark. Det skriver Børsen i dag. Ialt har man planer om omkøb af 20 ejendomme i området for at kunne opføre 37 nye vindmøller i vindmølleparken 'Nørrekær Enge 2'.

Et af de huse, der nu skal jævnes med jorden for at gøre plads til en mølle, er Emmy og Johannes Christiansens hus på Mersvej 45, et par kilometer fra landsbyen.

»Det er lidt trist at skulle herfra. Mine forældre har jo boet her siden 1937, jeg blev født her og min mand og jeg flyttede selv ind i 1962. Så der er da mange minder her, og ja, det bliver lidt specielt, den dag vi flytter,« siger Emmy Christiansen, da BT møder hende i det hvide murstenshus, der har udsigt udover Limfjorden

LÆS OGSÅ:

Udenfor blæser vinden kraftigt, og de store vindmøller, der er opstillet i markerne omkring huset, snurrer lystigt.

I dette hus har Emmy og Johannes opfostret deres fire børn. Men minderne til trods, så er de glade for den aftale, der blev indgået med det svenske energiselskab i foråret 2014.

»Min mand og jeg er henholdsvis 76 og 77 år gamle, så det giver os jo muligheden, for selv at bestemme, hvornår vi ville herfra. For tænkt nu hvis en af os var blevet syg, og vi så ikke kunne få huset solgt,« siger Emmy.

Og selvom hun tidligere har været med til at komme med indsigelser på borgermøderne, da de seneste møller blev stillet op, så synes hun, at Vattenfalls lidt opsigtsvækkende metoder med at opkøbe større områder, er smart.

»Jo, for slipper man jo for at stille tre møller her, og fem møller der,« siger hun og peger rundt i lokalet.

»Så kan man samle dem mest muligt, så de generer så få som muligt.«

Emmy og Johannes skal være ude af deres hus i forået 2016, og regner med at flytte til Løgstør.

Vattenfall forklarer til Børsen, at opkøbs-strategien bl.a. er en måde at undgå sure naboer.

»Vi gør det, fordi det får en stribe hensyn til at gå op. Vi løser problemet med kritiske naboer til vindmøllerne, og så gør vi det lettere at få aftaler om opsætning af vindmøller igennem hos kommunerne, fordi vi går ind og hjælper dem med udvikling af de udsatte områder,« siger Mette Korsager der er ansvarlig for opsætning af landmøller i Danmark til avisen.

Vattenfall ønsker ikke at oplyse, hvad de har givet for de mange ejendomme, men siger at stuehusene vil blive jævnet med jorden, mens landbrugsjorden vil blive lejet ud.