Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Pernille Skipper er langt fra at være en del af eliten i Danmark. Det mener hun i hvert fald selv. Men efter en artikel i Politiken, stiller mange spørgsmål til Skippers holdning.

Enhedslistens Pernille Skipper placerede torsdag sig selv på Politikens såkaldte elitometer i Politiken, hvor hun skulle tage stilling til, hvor meget hun selv er en del af eliten. Skalaen går fra et til ti, og Skippers valg var bundkarakteren – et ettal.

'På Politikens elitometer ligger Pernille Skipper helt i bund - ifølge sig selv. Det er lidt sjovt, at en partileder for en folketingsgruppe på i alt 14, hvis parti er et af de største i København og endda indtager en borgmesterpost, som er uddannet jurist, hvis morfar var greve, og som lige har købt en penthouselejlighed med mediekæresten, beskriver sig selv som uden videre indflydelse, netværk og midler. Hulkhulk,' skriver Anne Sophia Hermansen, kulturredaktør på Berlingske, på Facebook.

Andre brugere på Facebook stemmer i:

'Selvfølgelig er Pernille Skipper en del af eliten,' skriver Nicolaj Andersen på Politikens Facebookside, mens en anden skriver:

'Synd for Pernille Skipper.'

Selv er Pernille Skipper ikke i tvivl om, hvem eliten er.

»Eliten er jo en politisk-økonomisk lille konkret gruppe, som har ekstraordinært stor indflydelse uden at have et demokratisk mandat bag,« siger hun til Politiken, hvor hun forklarer, at der er tale om få hundrede mennesker, der får indflydelse på grund af tykkelsen på deres tegnebog.

Bent Greve, der er professor ved Roskilde Universitet, bakker partilederen op. Han peger på, at det især er de et procent rigeste i Danmark, der er med til at træffe de centrale beslutninger.

»Problemet er, at elite-begrebet er meget bredt. Det, man vil sige er magtmæssigt interessant, er altså den økonomiske elite. Enhedslisten har ikke stor indflydelse i Folketinget, og spiller ikke en stor rolle i forhold til magten,« siger han og fortsætter:

»Det er fordi, folk mener, at hun er med til at sætte en dagsorden, men det gør hende ikke til en del af eliten.«

Det samme skrev Pernille Skipper i går eftermiddags på Facebook, hvor hun også skrev, at hun slet ikke var vidende om, at hun skulle placere sig selv på Politikens elitometer.

BT har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Pernille Skipper.

Andre læser også