Bloggeren Elise Harritz Hansen fik sidste år hacket sine intime private billeder, der efterfølgende blev delt ulovligt på nettet og Facebook. I dag fik en 17-årig dreng dom for sin medvirken.

»Jeg er nervøs og ked af det, men egentlig burde det være omvendt; at det var ham, der sad med ondt i maven. Det er ham, der har gjort noget forkert, ikke mig.«

Sådan lød det fra 20-årige Elise Harritz Hansen kort før hun i dag skulle i retten og vidne mod en 17-årig dreng, der var tiltalt for at have delt hendes private nøgenbilleder i Facebook-gruppen ’Kongementum’ i august sidste år.

Her til eftermiddag faldt der så dom over den 17-årige ved retten i Viborg. Han blev idømt en betinget fængselsstraf på 20 dages fængsel på vilkår om samfundstjeneste i 40 timer. En dom den 20-årige kvinde naturligvis er glad for.

»Jeg havde håbet på 40 dages betinget fængsel (anklagerens påstand, red.), men jeg kan godt forstå dommen, når man tager hans alder i betragtning. Jeg er bare glad for, at det er overstået nu, så jeg kan komme videre med mit liv,« siger Elise Harritz Hansen.

’Jeg var grædefærdig’

Elise Harritz Hansen var på arbejde i juli sidste år, da hun opdagede, at hendes profiler på en række sociale medier var blevet hacket af en internetbruger under navnet Sector1. Dermed havde hackeren fået adgang til hendes private billeder, heriblandt flere intime billeder og videoer.

Kort tid efter dukkede et ukendt link op på hendes Instagram-profil. Her deler Elise Harritz Hansen billeder fra sit liv med sine mere end 18 tusinde følgere, men det ukendte link førte til en side med hendes private nøgenbilleder. Hurtigt derefter blev de intime billeder spredt med lynets hast på nettet og sociale medier som Facebook.

En oplevelse, der ifølge Elise Harritz Hansen næsten føltes som et fysisk overgreb.

»Jeg var så ked af det. Jeg var grædefærdig, og det var jeg også i retten i dag. Jeg ville ønske, at det aldrig, aldrig var sket for mig. Det er både voldsomt fysisk, men også psykisk. Man kan tydeligt mærke folks blikke. Jeg tænker tit over, om folk kan genkende mig ud fra billederne,« siger hun.

Elise Harritz Hansen er lettet over, at der nu er faldet dom over en 17-årig dreng, der sidste år delte hendes private nøgenbilleder i Facebook-gruppen 'Kongementum'. Allerhelst ville hun dog ønske, at politiet kunne finde identiteten på den internetbruger, der i juli sidste år hackede sig ind på hendes sociale medie-profiler og delte billederne i første omgang.
Elise Harritz Hansen er lettet over, at der nu er faldet dom over en 17-årig dreng, der sidste år delte hendes private nøgenbilleder i Facebook-gruppen 'Kongementum'. Allerhelst ville hun dog ønske, at politiet kunne finde identiteten på den internetbruger, der i juli sidste år hackede sig ind på hendes sociale medie-profiler og delte billederne i første omgang.
Vis mere

Selvom den 17-årige dreng nu er blevet dømt for sin rolle i delingen af de private billeder, ønsker Elise Harritz Hansen også, at hackeren Sector1, der oprindelig delte hendes private nøgenbilleder, kommer for retten.

»Jeg har fået at vide af min advokat, at politiets fremgangsmåde er ligesom, når man ryster et æbletræ. De går efter de æbler, der så at sige falder ned først. Dem der er lettest at finde. Men jeg ville ønske, at det var ham, der i første omgang havde hacket og delt mine billeder, der skulle for retten,« siger Elise Harritz Hansen.

Anklager: Stærkt signal

Anklagerfuldmægtig ved Midt- og Vestjyllands Politi Frederik S. W. Rasmussen er tilfreds med dommen i sagen, der er den første i en række sager, der i de kommende måneder vil blive behandlet ved domstolene i forbindelse med delingen af Elise Harritz Hansens private nøgenbilleder.

»Anklagemyndigheden ser med alvor på alle sager, hvor der bliver delt billeder og videoer uden samtykke. Det har alvorlige konsekvenser for de forurettede, fordi billederne i praksis er umulige at få stoppet udbredelsen af, når billederne først har været offentliggjort. Dommen sender et kraftigt signal om, at man ikke kan gøre det her ustraffet, heller ikke selvom man bare deler et link,« siger Frederik Sylvest Rasmussen.

Den 17-årige var tiltalt efter straffelovens § 264d om uberettiget videregivelse af private billeder og § 232 om blufærdighedskrænkelse. Straframmen løber op til hhv. seks måneders fængsel og to års fængsel, men anklagemyndigheden havde nedlagt påstand om 40 dages betinget fængsel, fordi den tiltalte på gerningstidspunktet kun var 16 år.

Han hævdede i retten, at han ikke vidste, at Elise Harritz Hansens private nøgenbilleder var havnet på nettet uden hendes samtykke. En forklaring han begrundede med, at han havde fulgt hende på sociale medier, hvor han mente, at hun selv delte udfordrende billeder.

»Men retten vurderede, at indholdet af hendes private billeder var anderledes, end det hun lagde offentligt ud, og derfor burde tiltalte have regnet ud, at det ikke var med hendes samtykke, og så blev han dømt efter anklageskriftet,« siger anklagerfuldmægtig Frederik Sylvest Rasmussen.

Spørgsmålet om erstatning tog retten til gengæld ikke stilling til, det afgøres ved en senere civil retssag.