Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Danske unge er i de seneste 30 år blevet dårligere til at stave, viser en stor undersøgelse fra Dansk Sprognævn.

Unge danskere er blevet dårligere til at stave. På 30 år er elevernes præstationer ved folkeskolens afgangsprøve i diktat således faldet med syv procent.

Sådan lyder konklusionen i en stor undersøgelse fra Dansk Sprognævn om elevers præstationer ved afgangsprøven i 1978 og 2008, skriver Kristeligt Dagblad.

Det er især sammensatte ord og nutids-r, der volder de unge problemer.

»På baggrund af vores data tør vi godt slå fast, at skoleelever er blevet lidt dårligere til at stave,« siger Jørgen Schack, der er seniorforsker ved Dansk Sprognævn og medlem af opgavekommissionen for dansk læsning og retskrivning under Undervisningsministeriet, til Kristeligt Dagblad.

Venstres uddannelses- og forskningsordfører, Esben Lunde Larsen (V), er ikke overrasket over, at eleverne er blevet dårligere til at stave.

Venstre har for nylig foreslået en national sprogstrategi, som skal løfte både fremmedsprogene og danskfærdigheder på alle niveauer fra grundskole over ungdomsuddannelser til videregående uddannelser.

Esben Lunde Larsen siger til Kristeligt Dagblad, at undersøgelsen bekræfter, »at vi har et problem med hensyn til stavefærdigheder,« og at han er sikker på, at det ville se endnu værre ud, hvis også de unges kommasætning blev undersøgt.

Venstre mener, at der er behov for et stærkt fokus på de sproglige færdigheder og eventuelt en stopprøve første år i gymnasiet.

Andre læser også