Eleverne på Duveds Skole i Sverige havde ét ønske til deres Lucia-optog i år. At en dreng skulle have lov til at være Lucia-brud. Men da de spurgte skolens rektor om lov, fik de et blankt nej.

Han begrundede afslaget med, at Lucia-optoget skal være traditionelt.

- Vi holder en almindelig Lucia-fest, hvor alle kan komme, alt fra pensionister til yngre deltager, og de forventer et traditionelt Lucia-optog, forklarer rektor Börje Kristiansson til svenske Nyheter24.

Skolens elever foreslog det samme sidste år. Dengang var det mest ment som en spøg. I år er det dog anderledes seriøst ment, at det skal være muligt for en dreng at gå forrest med krone og lys på hovedet, forklarer elevrådsformand Erik Davis til Nyheter24.

- Mange siger, at det er noget sludder, at vi vil have en fyr, men det er alvorligt ment, siger han.

Ingen piger fra skolens 9. klasse har meldt sig til at være Lucia-brud til årets optog. Derfor ønskede elevrådet, at skolen skulle fornye sig ved at gøre det muligt for at en dreng at gå forrest. Men det ønske afviste skolens rektor med det samme.

- Sagen er den, at en dreng ikke engang får chancen for at være det. Fra begyndelsen var der ikke engang en pige, der ønskede at være det. Men uanset hvad, så hjælp det intet, siger Erik Davis og tilføjer:

- Formålet med Lucia er, at man hædrer Lucia, og det bør ikke spille nogen rolle, om det er en dreng eller pige.

Den 13. december går børn Lucia-optog i Danmark i skoler og børnehaver, på plejehjem og arbejdspladser.

Luciadagen er ifølge Folkekirken en festdag for lyset og den hellige Lucia. Traditionen siger, at Lucia var en ung kristen kvinde, der levede i 300-tallet i byen Syrakus på Sicilien, hvor hun delte mad ud til de fattige, og bar lys på hovedet for at have begge hænder frie til at hjælpe. På grund af en forsmået frier blev hun offer for kejser Diocletians forfølgelse af kristne.