Desto bedre kroppen præsterer, desto længere række de boglige evner for folkeskoleelever. Det viser studie.

København. Folkeskoleelever, der er i god kondition, får bedre karakterer. Det er konklusionen af forskning fra Aalborg Universitet.

Tilbage i 2010 målte forskere konditallet på over 1100 elever fra 8. klasse i Aalborg Kommune. Siden har forskerne fulgt deres karakterer. Og resultatet viser en klar sammenhæng.

Elever med gode kondital klarer sig også bedre bogligt. Det gælder både for humanistiske fag såsom dansk og naturvidenskabelige fag såsom matematik. Resultatet er uafhængig af socioøkonomisk status og etnisk baggrund.

Ifølge forsker Mikkel Porsborg Andersen, der står bag studiet, kan resultaterne bruges, når folkeskolen skal forbedres.

- Hvis skolemiljøerne introducerer fysiske aktiviteter flere gange om ugen, er der en reel mulighed for, at elevernes kondital kan forbedres, siger han i en pressemeddelelse.

- Det kunne umiddelbart have en positiv betydning ikke bare for deres sundhedstilstand, men også deres faglige præstationer.

Han understreger dog, at eleverne skal udsættes for mærkbar fysisk aktivitet. Det betyder, at deres puls skal over den såkaldte snakkegrænse, hvor man stadig har luft til at føre en samtale.

Forskningen er bragt i det amerikanske tidsskrift Journal of School Health og er støttet af Helsefonden.

De samme tal, som er brugt i studiet, skal nu bruges til at undersøge, om elevernes kondital betyder noget for, hvorvidt de søger videre i uddannelsessystemet.

Derudover skal det undersøges, hvad forældrenes sundhed har af betydning for deres børn.

/ritzau/