For pensionisterne Annie og Hugo Levin-Sarrau i landsbyen Lund har et uheld på elnettet ødelagt økonomien mange måneder frem.

En bærbar og en stationær computer, et tv, en smartphone og et dyrt hifi-anlæg brændte sammen i en røgsky, da EnergiMidt sendte alt for mange volt ind i deres hjem. Og selvom de er forsikrede, har de ingen mulighed for at få det dyre inventar erstattet. Forsikringen vil nemlig kun betale en brøkdel af, hvad det koster at købe nyt.

Indtil videre har Alm. Brand Forsikring opgjort erstatningen for de to computere til 980 kroner. I alt.

- Jeg føler nærmest, at de holder os for nar. Nu har vi betalt for en forsikring i så mange år uden at have en skade, og når vi så endelig har brug for den, kan vi ikke engang få det, der svarer til et enkelt års præmie, siger Hugo Levin-Sarrau.

Erstatningen på 980 kroner skyldes, at de to computere er fem år gamle. Dermed er forsikringsselskabet, ifølge et skema i standardvilkårene for indboforsikringer, kun forpligtet til at betale 10 procent af, hvad det koster at anskaffe tilsvarende nyt udstyr.

- Jeg har aldrig hørt om den regel, og jeg synes ikke, det kan være rigtigt. Her er jo en skadevolder, som har erkendt sit ansvar. Så må forsikringsselskabet sende regningen videre dertil, siger Annie Levin-Sarrau.

Du får værdien af den gamle

Parret er i det daglige dybt afhængige af især hifi-anlægget, der bruges til at forstærke lyd fra flere kilder til den svagt hørende Hugo, men har efter eget udsagn ingen mulighed for straks at købe nyt med den erstatning, der gives. I stedet må de nu spare op i mange måneder.

Brian Wahl Olsen, der er skadedirektør ved Alm. Brand Forsikring, forstår frustrationen, men mener, erstatningen er fair.

- Helt grundlæggende er det sådan, at du skal stilles i samme situation som tidligere af din forsikring. Så har du en fem år gammel computer, så får du ikke en ny i erstatning. Du får værdien af en fem år gammel computer udbetalt, og så må du selv prøve at finde en anden på brugtmarkedet. Men det er selvfølgelig en enormt ærgerligt situation at blive bragt i, når man havde noget, som fungerede fint, og man er uden skyld i, at det går i stykker, siger han.