Debatten om internetmobning er herhjemme næsten blevet synonym med den i dag 16-årige Fie Laursen, som har været udsat for den mest ekstreme grad af mobning, og som har fået oprettet hadegrupper på Facebook.

Alle danske eksperter indenfor området er enige om, at hendes tilfælde og grad af mobning er det værste, de er stødt på herhjemme.

Men den unge Fie deler vandene og bringer sindene i kog. Også på bt.dks chat i fredags, hvor Red Barnets mobbeekspert Jon Lange sad klar ved tasterne.

- Hej, Jon. Jeg kan læse mig til, at du mener, at Fie Laursen er en af de værste mobbehistorier, skriver Jacob på chatten og fortsætter: ’Jeg er ked af at sige det, men så lever du i en tidskapsel. Fie har mobbet selv. En uge eller to efter hun var i ’Aftenshowet’ (for at fortælle om mobningen, red.) mobbede hun. Hun er en kendisblogger, som udnytter sine fans, skriver han videre og mener, at Jon Langes vurdering af hende er forkert.

Vi er flokdyr

Jon Lange erkender da også, at der sikkert findes andre, som har været gennem et lige så hårdt forløb som Fie, uden at offentligheden kender til dem, og at Fie ikke gør det nemmere for sig selv.

- Hun er meget selvudleverende, og det får gruppen til at stå sammen mod hende. Og gruppen får næring, hvis offeret ikke er helt rent - så er vedkommende selv ude om det.

- Psykologien i mobning er desværre den, at når mobningen begynder, opstår der i første omgang sympati for den mobbede. Men jo mere den mobbede græder, des større bliver den moralske ned-smeltning. Så pludselig vender stemningen, og det bliver den mobbedes egen skyld, for vedkommende kan bare lade være med at tude så meget. På den måde er vi meget flokdyr-agtige, forklarer Jon Lange.