Det er problematisk at skille Heidi Rasmussens trillinger. Det kan gå ud over deres udvikling, mener eksperter.

Manglende evne til at forholde sig til andre. Det kan blive konsekvensen for Heidi Rasmussens trillinger, der mandag blev skilt og fordelt hos tre forskellige plejefamilier efter en tvangsfjernelse fra deres mor.

De 19 måneder gamle trillinger har i forvejen haft en omtumlet start på deres liv. Torsdag måtte de sige farvel til deres mor, da kommunen besluttede at tvangsfjerne børnene, og i går måtte de så også sige farvel til hinanden.

Sidstnævnte er noget af det værste, der kan ske for de små trillinger. Det mener børnepsykolog John Halse.

- Uanset om det er trillinger, eller om det er almindelige søskende, så er det psykologisk set altid et problem at dele søskende. Børnene har relationer til hinanden, og ved at skille dem, så efterlader man børnene med et tomrum, for pludselig er deres søskende der ikke. Næsten uanset hvordan man vender og drejer det, så bør børn blive sammen. Det eneste, der kan retfærdiggøre at skille børnene, er, hvis børnene slås eller mistrives med hinanden, siger John Halse.

Går ud over udviklingen

Baggrunden for trillingernes tvangsfjernelse var bl.a, at de virkede understimuleret. Ifølge John Halse kan adskillelsen dog gå betydeligt ud over børnenes udvikling.

- Det kan gå ud over deres lyst og evne til at forholde sig til andre. De kan blive mistænksomme overfor andre, fordi deres søskende pludselig var væk, fortæller han.

Eva Gulløv, der forsker i børn og søskenderelationer på Danmarks Pædagogiske Universitet, peger på, at det er et generelt problem, at man ikke tager nok hensyn til vigtigheden af, at søskende kan blive sammen i forbindelse med tvangsanbringelser.

- Det er mit indtryk, at det er noget, der betyder virkelig meget i børns liv, og at det kan være lige så alvorligt at blive skilt fra søskende som fra forældre. Det er en ret indgribende ting at skille søskende fra hinanden, siger hun.

Hos Trillingeforældreklubben Danmark er formand Ann-Mette Storm chokeret over kommunens beslutning.

- Jeg vil kalde det direkte omsorgssvigt. De her børn har i forvejen haft så mange skift i deres liv. Når man nu fjerner deres søskende fra dem, så har de ikke noget tilbage, siger Ann-Mette Storm, der selv er mor til trillinger. Hun fortæller, at hun bliver kontaktet af mange familier, der bukker under, når de får trillinger. Og hun kalder det horribelt, at Heidi Rasmussen, der er enlig mor, ikke blev tilbudt hjælp fra begyndelsen.