Der er klar opbakning fra både fagfolk, politikere og meningsdannere til at erstatte de danske F16-fly. Droner og helikoptere er ikke nok.

Det store flertal af embedsmænd, officerer, politikere, forskere, meningsdannere og erhvervsfolk med indsigt i sikkerhedspolitiske forhold støtter anskaffelsen af nye kampfly til erstatning for det aldrende F16, skriver Berlingske.

Ifølge et nyt sikkerhedspolitisk barometer fra Center for Militære Studier ved Københavns Universitet mener 57 procent, at Danmark bør anskaffe nyt kampfly. De afviser, at Danmark i stedet for kampfly skal anskaffe ubemandede fly, droner, og er særdeles skeptiske over for tanken om at købe transportfly og kamphelikoptere i stedet for fly.

Størst opbakning til at købe nye fly kommer fra den del af de særligt kyndige i sikkerhedspolitik, som mener, at den aktivistiske udenrigspolitik har givet Danmark indflydelse gennem de seneste 20 år, og som også mener, at aktivisme er svaret på fremtidens udfordringer.

»Der er et bekvemt flertal for nye fly til Flyvevåbnet,« konstaterer chefen for Center for Militære Studier, professor Mikkel Vedby Rasmussen, der personligt er enig med flertallet i undersøgelsen.

»Jeg kan ikke se et dansk forsvar uden luftmagt både til aktivistisk sikkerhedspolitik og til air policing og suverænitetshævdelse i Danmark,« siger han.

»Vi vil gerne have et dansk flyvevåben der kan deltage på 1. divisionsniveau. Problemet er, at vi kun vil betale for 3. divisionsniveau. Jeg kan være bange for, at vi kun kan købe så få fly, at vi reelt ikke kan deltage i en Libyen-lignende mission i fremtiden,« siger Mikkel Vedby Rasmussen.

Norge har bestilt 52 amerikanske F-35 Joint Strike Fighter. I Danmark tales om højst 30 nye fly. Mikkel Vedby Rasmussen påpeger, at Danmark mangler at diskutere, hvilke missionstyper Flyvevåbnet skal kunne udføre i fremtiden, ligesom man mangler at diskutere for eksempel spørgsmålet om relevansen af nye kampfly i Arktis.

I november sidste år konkluderede lektor Jens Ringsmose fra Syddansk Universitet i en rapport udgivet af Forsvarsakademiet, at droner endnu ikke er et reelt alternativ til kampfly. Eksisterende droner kan være bedre og billigere til at løse afgrænsede opgaver og som supplement til kampfly, men de vil ikke kunne erstatte kampfly inden for de næste 15-20 år.

Der findes store droner, som i løbet af få år vil være særdeles velegnede til overvågning over Grønland og Arktis, men de hører til de dyreste på markedet. Ifølge Jens Ringsmose har Tyskland planer om at købe fire droner af typen Global Hawks, konfigureret som »Eurohawks,« for i alt 1,2 milliarder euro. Det svarer til knap ni milliarder kroner. Det tyske projekt er imidlertid ramt af fordyrelser. NATO har bestilt fem Global Hawks for knap 9,7 milliarder kroner.