Det er umuligt for Danmark at finde et slutdepot til atomaffald inden for de danske grænser, lyder det fra eksperter. Alligevel fortsætter politikerne med at lede efter lokaliteter.

Det er urealistisk, at Danmark - sådan som regeringen er i gang med - finder et slutdepot til atomaffald. Det vurderer flere udenlandske eksperter.

Regeringen forsøger at skære de seks mulige lokaliteter, som i øjeblikket debatteres, ned til to-tre. Men kræfterne bruges unødigt, lyder kritikken.

- Det er utænkeligt. Når ikke ét eneste land i verden har lavet et slutdepot til den type affald, så er det utænkeligt, at Danmark kan gøre det, siger Johan Swahn til information.dk.

Han har både forsket i opbevaring af atomaffald og er direktør for MKG, som er en organisation, der overvåger de svenske myndigheders affaldshåndtering.

I 10 år har Danmark forsøgt at placere 223 kilo langlivet giftigt affald, som først om 250.000 år er uskadeligt, i udlandet. Men heller ikke det er en mulighed, slog sundhedsminister Astrid Krag (SF) fast ved en offentlig høring 22. oktober. Derfor må Danmark finde en atomkirkegård inden for egne grænser.

Men heller ikke Erling Stranden, som er ph.d. i helsefysik og har ledet det udvalg, der har stået for håndteringen af det norske atomaffald, tror, at den danske plan kan holde.

- Når ingen lande i verden har kunnet etablere et sikkert slutdepot for det langlivede affald, hvorfor skulle i atomsammenhæng små lande (som Danmark, red.) så pludselig være i front?, lyder det fra ham over for information.dk.

Alligevel mener Dansk Dekommissionering, som har ansvaret for atomaffaldet, at det fortsat er en mulighed med de danske planer.

- Jeg henholder mig til den sikkerhedsanalyse, vi har fået lavet. Den viser, at det er en mulighed, siger direktøren, Ole Kastbjerg Nielsen, til information.dk.

Men eksperterne vurderer, at den bedste løsning for Danmark vil være en midlertidig:

- Det er ikke noget problem at tage en timeout på 50 eller 100 år. Og det kan man absolut også gøre i Danmark, siger Johan Swahn til information.dk.

Det afviser sundhedsministeren dog i en mail til Information:

- Eksperterne behøver ikke at bekymre sig. Det har hele tiden været hensigten at forsøge at få det langlivede affald til udlandet. Og det er det fortsat, skriver hun.