Foto: Louise Bruun Høfler

DR-dokumentaren ’Løgn eller chikane’ har skabt stor debat. I programmet møder vi Tulle Krøyer, som anklager Carsten Anhøj for at have chikaneret hende og hendes kone i Mariager. Carsten nægter sig skyldig. Kun en af de to fortæller sandheden - men hvem?

Når du lyver, risikerer du at blive afsløret af dit kropssprog. For mens du med din stemme fortæller en løgn, fortæller dit blik, dine armbevægelser og resten af dit kropssprog måske noget andet.

Det forklarer Mikkel Gudsøe, som er ekstern lektor i forhandling og ekspert i kropssprog samt partner i Executive Master Classes. Han har set dokumentaren ’ Løgn og chikane’.

I dokumentaren fortæller Tulle Krøyer, hvordan Carsten Anhøj blandt andet har hældt affald i hendes have, kastet hundelort på hendes vinduer og smidt truende beskeder i hendes postkasse – alt sammen angiveligt fordi hun er homoseksuel. Carsten Anhøj, som nu har været sigtet i over 400 dage, fastholder i dokumentaren sin oprindelige forklaring; at han er uskyldig.

Tulle

Carsten Anhøj

Dokumentaren indeholder interviews med både Tulle Krøyer og Carsten Anhøj, men Mikkel Gudsøe fortæller, at en professionel analyse af deres kropssprog kræver det fulde råbåndsmateriale samt indflydelse på formuleringen og strategien i de stillede spørgsmål. Selvom Mikkel Gudsøe ikke vil gøre sig til dommer og pege på, hvem der taler sandt, og hvem der lyver, forklarer han dog, hvilke faktorer man skal være opmærksom på, når man skal vurdere folks troværdighed.

Ifølge ham er der fire afgørende faktorer:

Komfort eller diskomfort
»Når man fortæller sandheden, er man normalt mere afslappet, end hvis man fortæller en løgn. Lyver man, er der en tendens til, at man virker urolig og rykker rundt på stolen. Brugen af beroligende bevægelser som ansigtsberøringer, vridende hænder eller vippende vil ofte være øget. Alternativ kan der opstå en nærmest kunstig kontrol og ro i kroppen. Desuden vil personen sommetider forsøge at skabe en fysisk distance til intervieweren for eksempel ved at placere en taske eller en kop foran sig eller ved at være tilbagelænet,« siger Mikkel Gudsøe.

I dokumentaren rører både Carsten Anhøj og Tulle Krøyer ved deres ansigter.

Tulle sidder et i af klippene med en kaffekop.

Tryk og fokus
»Folk, der fortæller sandheden, taler typisk mere flydende og naturligt end folk, der lyver. Hvis en person tænker længe over et spørgsmål, som burde være let at besvare, virker det utroværdigt. Endelig har folk en tendens til at understrege deres forklaring ekstra meget, hvis de lyver. I stedet for blot at svare ja eller nej på et spørgsmål, vil de fortsætte med at understrege deres svar og nogle gange være underligt detaljeret,« siger Mikkel Gudsøe.

Tulle Krøyer regbuefest Mariager

Tu2

I dokumentaren spørger journalisten Tulle Krøyer: »Affaldet, hundeeskrementerne og manden i haven. Har det overhovedet sket?«
Til det svarer Tulle Køryer: »Ja det har sket.«

Journalisten spørger Carsten Anhøj: »Har du været i nærheden af Tulle Krøyers have i det tidsrum?«
Til det svarer Carsten Anhøj: »Nej. Jeg er ikke engang klar over, hvor hun bor, da jeg bliver sigtet. Jeg bliver klar over, at jeg har gået tur med min hund i det område, og at hun kan have set mig gå med hunden.«

Synkron og asynkron
»Under normale omstændigheder vil kropssproget understøtte det, der bliver sagt, så hvis en person svarer nej, men kommer til at nikke, bør man være opmærksom. Det er ikke et sikkert tegn på, at personen lyver, men det er værd at lægge mærke til og undersøge nærmere. Hvis en person desuden gestikulerer meget lidt, og kropssproget virker fastfrosset, kan det også være et tegn på, at personen ikke fortæller sandheden - især hvis personens grundlæggende adfærd er mere gestikuleret,« siger Mikkel Gudsøe.

Både Carsten Anhøj og Tulle Krøyer bruger i dokumentaren deres hænder til at understøtte deres pointer.

Journalisten spørger Tulle Krøyer: »Kan du forstå, hvis jeg med denne her viden kan tvivle på, om du kan holde dig til sandheden i chikanesagen«.
Til det svarer Tulle Krøyer, mens hun ryster på hovedet: »Ja, det kan jeg da godt forholde mig til. Det kan jeg da sagtens.«

Image pleje
»Folk, der lyver, kan have en tendens til at forsøge at skabe kemi mellem sig selv og interviewpersonen i håb om at få sympati. Det kan for eksempel gøres ved at benytte interviewerens fornavn eller ved at være ekstra charmerende,« fortæller Mikkel Gudsøe.

I interviewet benytter Tulle Krøyer en enkelt gang journalistens fornavn.

Svært at udpege en løgner
Mikkel Gudsøe slår dog fast, at kropssprogsanalyse er en svær kunst, og at det er utrolig vanskeligt at vurdere folks troværdighed på baggrund af kropssproget, hvis man ikke kender deres grundstamme.

»Nogle mennesker bruger deres hænder meget, når de taler. Andre sidder mere stille. Når man skal vurdere folks troværdighed kræver det, at man ved, hvordan de opfører sig under normale omstændigheder, så man kan se, om de afviger fra normalen. Samtidig bør man i interviewet skabe psykologisk komfort og et afslappende miljø for den adspurgte, så eventuelle signaler på diskomfort ikke kan stamme fra miljøet og interviewerens adfærd og spørgeteknik,« siger han.

Carsten Anhøj

Tulle Krøyer regbuefest Mariager

Også Michael Sjøberg, som er ekspert i kropssprogsanalyse og administrerende direktør i Human Advisor Group, slår fast, at man skal passe på med at drage forhastede konklusioner ud fra en kropssprogsanalyse.

Tulle

»Det er vigtigt at være opmærksom på, hvilken situation folk befinder sig i, når man forsøger at analysere deres kropssprog. Hvis man for eksempel er rigtig vred over at blive chikaneret eller er rigtig vred over at blive mistænkt, kan det påvirke kropssproget på samme måde, som en løgn ville påvirke kropssproget,« siger han og fortæller, at der er utrolig mange fejlkilder, når man arbejder med kropssprogsanalyse.

Blandt andet er blikket en af de ting, som ofte får tillagt stor betydning, men som ikke altid er så let at tolke.

»Der er en tendens til, at folk kigger ned, når de skammer sig, men skammen kan både skyldes, at de lyver, eller at de skammer sig over overhovedet at være havnet i en situation, hvor de skal forhøres. Et flakkende blik kan ligeledes være tegn på løgn, men det kan lige så vel være, at personen blot føler sig stresset over situationen,« siger Michael Sjøberg.

De to eksperter er enige om, at det umuligt at udpege en løgner alene på baggrund af kropsanalyser, og at man kan nemt komme til at drage forkerte konklusioner.

»Af og til kan folk være så bange for at blive opfattet som løgnagtige, at de udviser en adfærd, der af den grund kan synes mistænkelig - også selvom de fortæller sandheden,« siger Mikkel Gudsøe.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.